Genialny patent z ciastem drożdżowym. Wyrośnie szybko, będzie puszyste jak chmurka

Ciasto drożdżowe z kruszonką nie potrzebuje żadnych ozdobników. Nawet bez ogromu dodatków prezentuje się na tyle kusząco, że mało kto jest w stanie odmówić sobie degustacji. Chcesz przygotować je w domu, ale boisz się, że nie sprostasz temu zadaniu? Prezentujemy prosty trik, dzięki któremu przyspieszysz pracę, a ciasto drożdżowe pozostanie wizytówką autentycznej kuchni domowej.

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem, a może śliwkami? Wybierz swoje ulubione dodatki
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem, a może śliwkami? Wybierz swoje ulubione dodatki123RF/PICSEL

Przepis na ciasto drożdżowe — co powinno się w nim znaleźć?

Wilgotne, a zarazem puszyste. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe, o którym marzy niejeden łasuch. Jego przygotowanie wydaje się skomplikowane, więc raczej stawiasz na kupowanie go w cukierni i odpuszczasz samodzielne zrobienie domowego wypieku? Tak wcale nie musi być. Spójrz na listę potrzebnych składników, a przekonasz się, że nie ma wśród nich niczego wymyślnego.

Na widok puszystego ciasta drożdżowego aż ślinka cieknie
Na widok puszystego ciasta drożdżowego aż ślinka cieknie123RF/PICSEL

Podstawowe ciasto drożdżowe powinno zawierać:

  • 600 g pszennej mąki,
  • 200 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 300 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • szczyptę soli.

Pamiętaj, by nigdy nie stosować margaryny jako zamiennika masła. Taka alternatywa stworzy raczej marną namiastkę domowego ciasta drożdżowego, która nie będzie przypominać specjałów z kuchni naszych mam i babć.

Jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe?

Pierwszym krokiem do kulinarnego sukcesu jest zrobienie rozczynu do ciasta drożdżowego. W tym celi podgrzej mleko — powinno być ciepłe, ale nie gorące. Drożdże pokrusz i wymieszaj z jedną łyżką cukru, następnie połącz z mlekiem. Zostaw pod przykryciem na kwadrans.

Czas na zagniatanie ciasta. Resztę cukru wymieszaj z mąką, masłem i solę. Dodaj rozczyn oraz jajka. Zagniataj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

Ostatnim krokiem jest krótkie zagniatanie i pieczenie w temperaturze 160-180°C przez 40 minut.

Szybkie ciasto drożdżowe — ten trik warto znać

Szukasz przepisu na ciasto drożdżowe dla leniwych? A może chęci do pracy w kuchni ci nie brakuje, ale narzekasz na brak czasu? Z pomocą przychodzi sztuczka, która przyspieszy cały proces.

Kuchenne patenty ułatwią pracę
Kuchenne patenty ułatwią pracę123RF/PICSEL

Wszystkie składniki umieść w dużym woreczku strunowym i ostrożnie zagnieć, aby produkty stworzyły spójną całość. Następnie zamknij i umieść w mikrofalówce na 30 minut, ustawiając najniższą moc jej działania. W takich warunkach ciasto drożdżowe będzie stopniowo wyrastać, a twoja praca w kuchni zostanie ograniczona do minimum.

Na koniec przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie przełóż na blachę i piecz według wcześniejszych wskazówek.

Ekspresowe ciasto z mikrofali - genialny przepisInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas