Pudding z chia (i mlekiem migdałowym)
Przepis Sary La Fountain na zdrowe śniadanie. Składniki na 2-4 porcji.

Składniki
- 250 ml mleka migdałowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 3-5 suszonych daktyli
- łyżka syropu z agawy
- 2,5 łyżki sproszkowanych borówek
- 0,5-1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 125 ml nasion chia
- owoce do dekoracji
Składniki
na mleko migdałowe
- 300 ml migdałów
- 900 ml wody
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy
- 3 suszone daktyle
- szczypta imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Namocz migdały w wodzie przez noc. Odlej wodę i wypłucz migdały.
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Przecedź mleko migdałowe przez sito i zlej do butelki. Mleko możesz przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Blenderem zmiksuj mleko kokosowe, migdałowe, daktyle i syrop z agawy. Dodaj sproszkowane borówki i ekstrakt z wanilii. Wlej do miski i dodaj nasiona chia.
Przykryj folią i wstaw do lodówki na 40-60 minut, aby napęczniały.
Udekoruj owocami i podawaj.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.