Reklama

Reklama

Pulczi śledziowe

Specjał na rodzinną ucztę

Składniki

  • 4–6 filetów śledziowych w oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18-proc.
  • pieprz
  • Dodatkowo: 8 małych ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe wyjmij z zalewy. Dobrze osusz. Potem pokrój je na niewielkie kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Jabłko obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. 

2. W miseczce wymieszaj pokrojone śledzie z rozdrobnionym jabłkiem oraz cebulą. Lekko oprósz pieprzem. Zalej kwaśną śmietaną i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi wcześniej w mundurkach. 

3. Na święta możesz je przyrządzić nieco inaczej: ziemniaków nie obieraj, tylko dobrze wyszoruj. Włóż do garnka z posoloną wodą i gotuj w mundurkach przez 20 minut. Potem odcedź je, lekko przestudź i gęsto ponacinaj. Uważaj, by nie rozciąć ziemniaków do końca. Żółty ser drobno zetrzyj. 

Reklama

4. Ziemniaki ułóż w formie, nacięcia rozchyl. Potem posyp serem i skwarkami. Zapiekaj 7-10 min w temp. 180 st. (góra i dół).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy