Pulpeciki ogniste w ostrym sosie
Jesteś wielbicielem ostrych dań? Te pulpety będą ci smakować.
Kotlety:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- suszony czosnek niedźwiedzi
- chilli
Sos:
- puszka krojonych pomidorów
- czerwona papryka
- garść kukurydzy
- 2 cebule
- świeża kolendra
- szczypta papryczki chilli
- łyżeczka słodkiej
- papryki curry
- sól
- pieprz
1. Mięso połącz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim, bułką tartą, chilli. Wymieszaj. Uformuj kotleciki. Nabijaj na patyczki, smaż na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej z każdej strony po 10 minut.2. Paprykę upiecz, zdejmij skórkę, pokrój. Cebule pokrój, zeszklij, dodaj słodką i ostrą paprykę, curry, pomidory, podpieczoną paprykę, kukurydzę, kolendrę, sól i pieprz. Duś 30 minut. Podawaj z kotletami.