Pulpeciki rybne (po 1. roku)
Ryby są zdrowe, ale czasami nie wiemy, jak podać je małym dzieciom, które nie powinny jeść smażonych rzeczy. Oto przepis dla maluchów, bądź dla dorosłych, którzy aktualnie są na diecie.
Składniki:
- 100 g filetów rybnych
- 1/4 pęczka włoszczyzny
- 1/2 jajka
- 1 kromka czerstwej bułki
- 1-2 łyżeczki bułki tartej
- natka pietruszki
- koperek
- 1-2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz warzywa. Następnie zalej je wodą i ugotuj wywar. Opłukane ryby zmiel z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.
Dodaj jajko, bułkę tartą oraz drobno pokrojoną pietruszkę i koperek, a potem dokładnie wymieszaj masę.
Formuj małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej i ostrożnie wkładaj do wrzącego wywaru warzywnego. Gotuj ok. 20 minut.
Podawaj z masłem, sosem jarzynowym lub pomidorowym, z ziemniakami lub ryżem oraz z surówką.