Pulpeciki ryżowe
Prezentujemy świetny przepis na szybkie danie bezmięsne.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu,
- 1 /2 szklanki ugotowanej i utartej grubo marchewki,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 2 łyżki drobno startego ostrego żółtego sera,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- łyżeczka masła,
- sól,
- bulion warzywny,
- bezglutenowa bułka tarta,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać ryż, dodać marchewkę, posiekane jajko na twardo, jajko surowe, ser, koperek, stopione masło, odrobinę Vegety oraz sól do smaku. Wymieszać. Z masy formować pulpeciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać z surówką.