Pulpeciki z kaszą kuskus

Delikatne, bezmięsne pulpeciki

Pulpety smażone
Pulpety smażone123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag ciecierzycy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag kaszy kuskus
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • kumin
  • kolendra
  • cynamon
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • 4 chlebki pita
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 4 liście sałaty
40 min
4 osób

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę mocz w wodzie przez noc. Odcedź i wymieszaj z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj, aż napęcznieje. Dodaj do ciecierzycy i całość zmiksuj. 

2. Gdy masa zacznie się kleić, dodaj natkę pietruszki, pieprz, kumin, mieloną kolendrę, cynamon, imbir oraz gałkę. Uformuj kulki i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj w chlebku pita z jogurtem i sałatą.

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?