Pulpeciki z kaszą kuskus
Delikatne, bezmięsne pulpeciki

Składniki
- 30 dag ciecierzycy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag kaszy kuskus
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- kumin
- kolendra
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- 4 chlebki pita
- 15 dag jogurtu naturalnego
- 4 liście sałaty
40 min
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę mocz w wodzie przez noc. Odcedź i wymieszaj z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj, aż napęcznieje. Dodaj do ciecierzycy i całość zmiksuj.
2. Gdy masa zacznie się kleić, dodaj natkę pietruszki, pieprz, kumin, mieloną kolendrę, cynamon, imbir oraz gałkę. Uformuj kulki i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj w chlebku pita z jogurtem i sałatą.