Pulpeciki z makaronem
Pomysł na szybki obiad.

Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu wstążki,- 2 cebule,- sól, pieprz,- 2 ząbki czosnku,- olej,- 40 dag mięsa mielonego,- jajko,- zioła prowansalskie,- 2 łyżki bułki tartej,- puszka krojonych pomidorów
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i czosnek. Jeną cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dosyp bułkę tartą, dodaj 1-2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę mięsną. Formuj z niej maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i szybko obsmaż na oleju. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj. W rondelku na łyżce oleju zeszklij resztą cebuli i czosnek. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami prowansalskimi, gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Włóż do niego pulpeciki, podgrzej w sosie. Makaron odcedź. Po porcji przełóż na talerz, polej sosem z pulpecikami. Możesz posypać bazylią i startym parmezanem. Czas przygotowania; 45 min, 468 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!