Reklama

Reklama

Pulpeciki z puree marchewkowym

To jest ulubione danie Adaśka. I pulpecików o średnicy 2,5cm potrafi zjeść nawet 5 na raz

Proste w przygotowaniu, zdrowe i oczywiście sycące.

Co potrzebujemy?

Reklama

Na pulpeciki:
150 gr piersi z indyka
średniej wielkości marchewka
1/2 pietruszki
1 jajko
2 kopiate łyżki mąki jaglanej

Na puree:

1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
1 duży ziemniak
1 łyżka oliwy z oliwek
50ml wody

Jak robimy?

Krok 1: Pierś z indyka pokrojoną w drobne kostki wrzucamy do naczynia gotowania na parze (gotujemy 5 minut na wrzącej wodzie).

Krok 2: Do gotującej się piersi dodajemy pokrojone w talarki marchewke i pietruszkę. Wszystko razem gotujemy w naczyniu do gotowania na patrze ok. 10 minut).

Krok 3: Po ugotowaniu mięsa i warzyw na pulpety, wszystko razem mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

Krok 4: Do zmielonej masy dodajemy mąkę jaglaną i jajko. Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę.

Krok 5: Gotujemy lekko osoloną wodę, może byc też bulion (byle nie na kostce rosołowej...)

Krok 6: Małą łyżeczką nabieramy masę miesną i nastepnie formujemy z niej małe kuleczki.

Krok 7: Pulpeciki wrzucamy do gotujacej sie wody i gotujemy w niej 3-5 minut (należy zawsze sprawdzić, czy po przekrojeniu będa ugotowane w środku).

Krok 8: Do naczynia do gotowania na parze wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę i ziemniaka. Gotujemy na poziomie 3 Beaba BabyCook lub ok. 10 minut w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 9: Po ugotowaniu warzywa wraz 30ml wodami oraz łyżką oliwy z oliwek miksujemy ma jednolite puree.

Dowiedz się więcej na temat: Pulpeciki z puree marchewkowym

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje