Pulpeciki z warzywami

Pulpeciki z warzywami, na które każde dziecko się skusi.

article cover
Arch. Bauer

Składniki:

● 250 g chudego mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego)

● 1 marchewka

● jajko

● 5-6 łyżek kleiku ryżowego

● natka pietruszki

● 1 łyżeczka masła lub oliwy.

Sposób przygotowania:

1. Marchew umyj, obierz i ponownie opłucz, a następnie zetrzyj warzywo na tarce o drobnych oczkach.

2. Jajko umyj, sparz, rozbij, dodaj do zmielonego mięsa i wyrób masę. Kilka gałązek natki pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.

3. Kleik rozprowadź w ok. 100 ml ciepłej wody, połącz z marchewką, natką pietruszki i masą mięsną. Wszystkie składniki wymieszaj.

4. Z wyrobionej masy formuj niewielkie pulpeciki. Wkładaj pulpety do wrzątku z dodatkiem masła i gotuj, aż będą miękkie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas