Pulpeciki z warzywami
Pulpeciki z warzywami, na które każde dziecko się skusi.
Składniki:
● 250 g chudego mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego)
● 1 marchewka
● jajko
● 5-6 łyżek kleiku ryżowego
● natka pietruszki
● 1 łyżeczka masła lub oliwy.
Sposób przygotowania:
1. Marchew umyj, obierz i ponownie opłucz, a następnie zetrzyj warzywo na tarce o drobnych oczkach.
2. Jajko umyj, sparz, rozbij, dodaj do zmielonego mięsa i wyrób masę. Kilka gałązek natki pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
3. Kleik rozprowadź w ok. 100 ml ciepłej wody, połącz z marchewką, natką pietruszki i masą mięsną. Wszystkie składniki wymieszaj.
4. Z wyrobionej masy formuj niewielkie pulpeciki. Wkładaj pulpety do wrzątku z dodatkiem masła i gotuj, aż będą miękkie.