Pulpety cielęce (po 1. roku)

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy pulpety cielęce. Są doskonałym daniem dla dzieci powyżej pierwszego roku życia, albo osób będących na diecie.

Pulpety najlepiej zrobić z najlepszej jakości mięsa.
Pulpety najlepiej zrobić z najlepszej jakości mięsa. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki mielonego mięsa cielęcego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

1. Koperek dokładnie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj.

2. Jajko dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem.

3. Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

4. Do zmielonego mięsa dodaj posiekany koperek, cebulę i jajko.

5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie uformuj z masy niewielkie mięsne kuleczki. 6. Wkładaj klopsiki do ok. 500 ml wrzątku i gotuj do miękkości. 7. Podawaj z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną oraz surówką ze świeżych warzyw.

Najlepszy przepis na kotlety drobioweInteria Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas