Pulpety cielęce (po 1. roku)
Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy pulpety cielęce. Są doskonałym daniem dla dzieci powyżej pierwszego roku życia, albo osób będących na diecie.
Składniki:
- 3 łyżki mielonego mięsa cielęcego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koperku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
1. Koperek dokładnie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj.
2. Jajko dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem.
3. Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
4. Do zmielonego mięsa dodaj posiekany koperek, cebulę i jajko.
5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie uformuj z masy niewielkie mięsne kuleczki. 6. Wkładaj klopsiki do ok. 500 ml wrzątku i gotuj do miękkości. 7. Podawaj z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną oraz surówką ze świeżych warzyw.