Pulpety drobiowe
Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosu pomidorowego smakują wyśmienicie, dosłownie rozpływają się w ustach. Mogą nawet zastąpić dwa dania. Pulpety drobiowe smakują zwłaszcza dzieciom!
Pulpety drobiowe:
Wywar:
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy umieszczamy w garnku z zielem angielskim i listkiem laurowym, zalewamy litrem wody. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
2. W misce łączymy mielone mięso, jajko, szczypior, koperek, dwie łyżki płatków jaglanych, mieloną paprykę, sól, pieprz, mielone ziele angielskie oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy wszystko rękami. Formujemy pulpety z indyka, z podanej ilości składników powinno być ich 10, obtaczamy je w mące. Delikatnie wrzucamy do gotującego się wywaru.
3. Pulpety z indyka podgotowujemy 12 minut, dodajemy do całości dwie łyżki koncentratu, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy koperkiem. Pulpety z indyka są gotowe!
Zobacz też przepis na pulpety z indyka w białym winie
Jeśli szukasz więcej inspiracji, przetestuj ten przepis na pulpeciki z mięsa mielonego oraz pulpety w sosie pomidorowym
* * *
Zobacz więcej: