Pulpety lub kotlety mielone (po 12. miesiącu)
Prezentujemy szybki, prosty i przede wszystkim zdrowy przepis na pulpeciki!
Ilość składników podaję na obiad dla rodziny 3-4 osobowej na 2-3 dni. Przyprawione mięso możesz podzielić na dwie części i jednego dnia usmażyć na oleju rzepakowym mielone kotlety a drugiego dnia pulpeciki gotowane na parze. Zamiast dodawać do mięsa sztucznych przypraw wzmacniających smak, proponuję użyć świeżej natki pietruszki i warzyw z bulionu. Tak przyprawione mięso będzie smaczne zarówno smażone na styl kotletów mielonych jak i ugotowane na parze.
Składniki:
1/2 kg mięsa (wołowego, wieprzowego, cielęciny lub z indyka - do wyboru :-) )
pół pęczka natki pietruszki
ugotowane warzywa z bulionu: 1 duża marchewka, pół pietruszki, 1 nieduża cebula, 1/4 selera
1 jajko
bułka namoczona w mleku lub w wodzie
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
odrobina mąki
Sposób przygotowania:
Bułkę dokładnie odciśnij. W maszynce zmiel mięso, natkę, warzywa i bułkę. Do masy dodaj jajko, odrobinę soli i pieprzu, po czym całość dokładnie wymieszaj.
Masę możesz podzielić na dwie części. Z pierwszej uformuj kotleciki, obtocz w mące i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Z drugiej części uformuj pulpeciki, obrocz w mące i ugotuj na parze przez 15-20 minut.
Smacznego!