Pulpety w sosie pomidorowym
Doskonałe na obiad!

Składniki
- 500 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki bułki tartej
- sos
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do miski przełożyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbić 1 jajko i dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiać ręką. Uformować pulpety.
Podsmażyć pulpeciki na niewielkiej ilości oleju, dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Dolać bulion, przykryć pokrywką i gotować całość kilka minut.
Potem dodać passatę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę.
Najlepiej podawać w towarzystwie ziemniaków, kaszy bądź ryżu.