Reklama

Reklama

Pulpety w sosie pomidorowym

Doskonałe na obiad!

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej

Składniki - sos

  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Reklama

Do miski przełożyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbić 1 jajko i dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiać ręką. Uformować pulpety.

Podsmażyć pulpeciki na niewielkiej ilości oleju, dodać rozgnieciony ząbek czosnku.

Dolać bulion, przykryć pokrywką i gotować całość kilka minut. 

Potem dodać passatę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę. 

Najlepiej podawać w towarzystwie ziemniaków, kaszy bądź ryżu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje