Pulpety wołowe w pikantnym sosie
Zasmakują każdemu!

Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 200ml bulionu wołowego
- 100g pokrojonej w kostkę cebuli
- 10ml oliwy z oliwek Gallo Classico
- 20g przypraw (cynamon w laskach, anyż, mielony pieprz, nasiona musztardy i papryczki chili)
- 50g mąki, sól do smaku
- 100g (gotowego) purée ziemniaczanego
Przygotowanie:
Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki.
Obtocz je w mące i podsmaż lekko na oliwie z oliwek Gallo Classico.
Dodaj pokrojoną cebulę bulion wołowy.
Dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu.
Podawaj z purée ziemniaczanym.
Porada szefa kuchni:
Sos do pulpetów będzie łagodniejszy w smaku, jeśli usuniesz nasiona z papryczek chili.

Oliwa z oliwek Gallo Classico: Zrównoważona mieszanka smaków i zapachów. Jej zrównoważony charakter czyni oliwę kluczowym składnikiem codziennie przyrządzanych dań. Wypróbuj ją i nadaj wyjątkowy smak zupom i duszonym mięsem.
Marka Gallo stworzona została w Portugalii w 1919 roku i obecna jest już w ponad 40 krajach. W 2015 roku, po raz drugi w ciągu ostatnich 5 lat, Gallo zdobyło Złoty Medal w prestiżowym konkursie Mario Solinas.