Pulpety z warzywami
Po 2. roku życia możesz podać swojemu dziecku pulpety z warzywami. Ważne, żeby były z dobrej jakości mięsa.
Składniki:
- 2-3 łyżki mielonego mięsa z kurczaka
- 1 jajko
- 1 kromka czerstwej bułki namoczona w mleku
- sól
- 4 łyżki mieszanki mrożonych warzyw
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Do zmielonego mięsa z kurczaka dodaj jajko i odciśniętą z mleka bułkę. Następnie wyrób starannie wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita masa.
2. Dopraw masę mięsną solą oraz posiekaną natką pietruszki.
3. Z mięsa uformuj niewielkie pulpeciki.
4. Mrożone warzywa wrzuć do szklanki wrzątku, dodaj masło i gotuj około 10 minut. Następnie włóż do garnka pulpeciki i gotuj wszystko, aż mięso będzie miękkie.
5. Pulpeciki podawaj z ryżem i surówką.