Pulpety z warzywami (po 12. miesiącu)

Pulpety z warzywami
Pulpety z warzywamiRodzice w kuchni
  • 150 g mielonej cielęciny (najlepiej zmielić ją samemu)
  • łyżka tartej bułki
  • białko
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • półtorej szklanki wody
  • pół papryki (najlepiej żółtej - ja dałam jeszcze kawałeczek czerwonej)
  • pomidor (dojrzały, ten z gałązką będzie świeższy i lepszy), w zimie mogą być to dwa pomidory z puszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta suszonej lub pół łyżeczki świeżej bazylii
  • odrobinę wyciśniętego czosnku z 1 ząbka
  1. Mięso włóż do miski, dodaj bułkę tartą, białko, pietruszkę, bazylię i czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj pulpeciki.
  2. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a paprykę umyj i drobno posiekaj. 
  3. Warzywa podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj około 10 minut. 
  4. Dodaj pulpety i gotuj wszystko jeszcze 15 minut.