Pulpety zapiekane z warzywami i w sosie

Pulpety z dodatkiem warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem i nasyci każdego!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • Kotlety: 50 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko
  • bułka
  • mleko
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • Warzywa:
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • zielona papryka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos: łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 15 dag sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso wyłóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę, sezam, przyprawy. Bułkę namocz w mleku, odciśnij, rozdrobnij widelcem, dodaj do mięsa. Masę wyrób ręką, utwórz kulki, usmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju.

2. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój. Paprykę pokrój. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Warzywa włóż do naczynia żaroodpornego,przypraw solą i pieprzem, zapiekaj przez 40 minut. Dodaj kotlety i piecz jeszcze 20 minut.Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, dodaj mleko,ser i przyprawy, gotuj minutę. Sosem zalej zapiekankę,piecz kilka minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje