Pulpety zapiekane z warzywami i w sosie
Pulpety z dodatkiem warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem i nasyci każdego!

Składniki
- Kotlety: 50 dag mięsa mielonego
- 2 łyżki sezamu
- jajko
- bułka
- mleko
- cebula
- sól
- pieprz
- olej
- Warzywa:
- 50 dag ziemniaków
- 2 marchewki
- zielona papryka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos: łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 15 dag sera typu parmezan
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso wyłóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę, sezam, przyprawy. Bułkę namocz w mleku, odciśnij, rozdrobnij widelcem, dodaj do mięsa. Masę wyrób ręką, utwórz kulki, usmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju.2. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój. Paprykę pokrój. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Warzywa włóż do naczynia żaroodpornego,przypraw solą i pieprzem, zapiekaj przez 40 minut. Dodaj kotlety i piecz jeszcze 20 minut.Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, dodaj mleko,ser i przyprawy, gotuj minutę. Sosem zalej zapiekankę,piecz kilka minut.