Puree tymiankowe
Oliwki możesz wymienić na pieczoną paprykę.
Składniki:
12 dag kaszki kukurydzianej
500 ml mleka
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
10 dag czarnych oliwek bez pestek
5 gałązek tymianku
10 dag twardego żółtego sera o ostrym smaku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej 500 ml wody. Dolej mleko. Wrzuć listek laurowy i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zagotuj. Do wrzącego płynu porcjami wsyp kaszkę kukurydzianą. Stale mieszaj, aby nie było grudek. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5-10 minut. Często mieszaj, by kaszka nie przywarła do dna garnka. Oliwki osącz, pokrój na drobne kawałeczki. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach.
2. Z kaszki usuń listek laurowy. Dodaj do niej starty ser oraz posiekane oliwki i tymianek. Jeśli chcesz, by kaszka miała bardziej aksamitną konsystencję dodaj trochę sera ricotta albo gęstej kwaśnej śmietany. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 3Gotowe piure przełóż do miseczek i skrop oliwą. Serwuj jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielne jarskie danie.