Puszyste babeczki śmietankowe

W sam raz na deser!

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 15 dag cukru
  • 2 duże jajka
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 50 ml oleju
  • 20 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do foremek

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem, kakao, proszkiem, sodą i solą. Użyj prawdziwego kakao, nie rozpuszczalnego -doda pięknego koloru i poprawi smak babeczek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka zmiksuj ze śmietaną i z olejem. Dodaj do nich przestudzoną czekoladę i esencję.  

2. Mokre składniki wymieszaj łyżką, dosypując po porcji suchych. Wymieszaj do połączenia się składników. Do ciasta możesz dodać posiekaną białą czekoladę lub drobniutko pokrojone orzeszki albo cukierki krówki. 

3. Nagrzej piekarnik do 190 st. 12 foremek do babeczek dokładnie wysmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki (dzięki temu ciastka z łatwością wyjmiesz po upieczeniu). Ciasto nakładaj do 2/3 wysokości foremek. Piecz przez 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy babeczki są już gotowe. Wyciągnij z piekarnika. Po ostudzeniu wyjmij z foremek. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, udekorować drobnymi owocami i miętą

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje