Reklama

Reklama

Puszyste ciasta jogurtowe

Delikatne i leciutkie jak piórko wypieki to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz do nich dojrzałe w słońcu, soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Kremówka jeżynowa na biszkopcie

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 4 jajka l 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 tabliczki (po 10 dag) białej czekolady
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku, tzw. Śnieżki
  • 1 i 1/2 szklanki jeżyn

Sposób przygotowania

1. Jajka ubij z 4 łyżkami zimnej wody, cukrem i 2 op. cukru waniliowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmaruj przygotowany biszkopt czekoladowy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200˚C. Piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto przełóż na lekko zwilżoną ściereczkę. Odłóż do wystudzenia. 

2. Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do miseczki i postaw nad garnkiem z parującą wodą. Poczekaj, aż czekolada stopi się. Zdejmij ją z kąpieli wodnej i wystudź. Jeszcze płynną czekoladę dodaj do jogurtu. Dosyp śmietanę w proszku i ostatni cukier waniliowy. Całość ubij na gęsty krem. 

3. Odłóż 1/2 szklanki jeżyn, resztę rozgnieć widelcem i połącz z 1/3 kremu. Jasny i owocowy krem schładzaj 30 minut. Potem zimny biszkopt posmaruj jasnym kremem, a następnie kremem z jeżynami. Obie masy lekko przemieszaj widelcem, by powstał ozdobny marmurkowy wzorek. Posyp pozostałymi jeżynami. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje