Puszyste ciasta jogurtowe
Delikatne i leciutkie jak piórko wypieki to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz do nich dojrzałe w słońcu, soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!
Kremówka jeżynowa na biszkopcie
Sposób przygotowania
1. Jajka ubij z 4 łyżkami zimnej wody, cukrem i 2 op. cukru waniliowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmaruj przygotowany biszkopt czekoladowy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200˚C. Piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto przełóż na lekko zwilżoną ściereczkę. Odłóż do wystudzenia.
2. Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do miseczki i postaw nad garnkiem z parującą wodą. Poczekaj, aż czekolada stopi się. Zdejmij ją z kąpieli wodnej i wystudź. Jeszcze płynną czekoladę dodaj do jogurtu. Dosyp śmietanę w proszku i ostatni cukier waniliowy. Całość ubij na gęsty krem.
3. Odłóż 1/2 szklanki jeżyn, resztę rozgnieć widelcem i połącz z 1/3 kremu. Jasny i owocowy krem schładzaj 30 minut. Potem zimny biszkopt posmaruj jasnym kremem, a następnie kremem z jeżynami. Obie masy lekko przemieszaj widelcem, by powstał ozdobny marmurkowy wzorek. Posyp pozostałymi jeżynami. Udekoruj.
Łatwy placek z malinami
Sposób przygotowania
1. Maliny szybko opłucz na sitku, osącz. Owoce rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż wyschną. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z cukrem oraz skórką z cytryny. W drugiej miseczce roztrzep jajka. Połącz je z jogurtem oraz olejem i sokiem z cytryny. Całość wymieszaj łyżką. Potem porcjami wsyp sypkie składniki. Mieszaj łyżką do momentu, gdy płynne i sypkie składniki połączą się.
2. Blachę (35 na 35 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Posyp malinami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piecz 45-50 minut. Przed pokrojeniem dobrze wystudź.