Puszyste i aromatyczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w kilka minut

Znanych jest wiele przepisów na ciasto marchewkowe. My podpowiadamy, jak zrobić je w wersji bez pieczenia. To wygodny i szybki sposób dla najbardziej zabieganych. Ciasto z pewnością wyjdzie smaczne i wilgotne, a twoi goście będą zachwyceni. Spróbuj sam!

Ciasto marchewkowe bez pieczenia jest łatwe i szybkie do zrobienia
Ciasto marchewkowe bez pieczenia jest łatwe i szybkie do zrobienia123RF/PICSEL

Jak wygląda ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką. Warzywo podczas pieczenia mięknie, dzięki czemu ciasto staje się smaczne i nabiera wilgotnej konsystencji. Ciasto w wersji bez pieczenia również będzie smaczne i wilgotne, a marchewka jako główny składnik, też spełni swoją rolę. Placek można jeść bez dodatków, ale najczęściej podawane jest z lukrem i orzechami. Skąd się wzięło ciasto marchewkowe? Pierwsze wypieki tego rodzaju były już znane w średniowieczu. W XX wieku stało się popularne wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii oraz USA i tak jest do dzisiaj. Co roku 3 lutego obchodzimy Dzień Ciasta Marchewkowego.

Co potrzebujesz do ciasta marchewkowego?

Poniżej lista składników do wykonania ciasta marchewkowego:

  • 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej),

  • 1 szklanka rodzynek (140 g),

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (165 g),

  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g),

  • 3 łyżki siemienia lnianego (30 g),

  • 1 garść orzechów włoskich (30 g),

  • 1 opakowanie serka naturalnego.

Przyprawy:

  • ½ łyżeczki cynamonu,

  • ¼ łyżeczki kardamonu,

  • szczypta gałki muszkatołowej.
Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniamiInteria Kulinaria

Przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia

Ciasto marchewkowe wykonasz w kilku prostych krokach:

  1. Na początku wypłucz rodzynki pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małym oczkiem.
  3. Zmiel jedną szklankę płatków i siemię lniane.
  4. Posiekaj drobno orzechy, które będą stanowiły część dekoracji.
  5. Naczynie (o wymiarach 13x22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Następnie odsącz rodzynki, ale zostaw wodę. Potem zmiksuj je z czteroma łyżkami wody z moczenia.
  7. Bakalie wymieszaj z przyprawami, marchewką oraz płatkami, otrębami, orzechami i siemieniem.
  8. Wyłóż masę do naczynia i delikatnie uklep. Wstaw do lodówki na noc.

Na gotowym cieście marchewkowym rozsmaruj serek. Dla dekoracji dodaj orzechy i posyp lekko cynamonem. Smacznego!

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas