Puszyste i aromatyczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w kilka minut

Ciasto marchewkowe bez pieczenia jest łatwe i szybkie do zrobienia
Ciasto marchewkowe bez pieczenia jest łatwe i szybkie do zrobienia123RF/PICSEL

Jak wygląda ciasto marchewkowe?

Co potrzebujesz do ciasta marchewkowego?

  • 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej),
  • 1 szklanka rodzynek (140 g),
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (165 g),
  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g),
  • 3 łyżki siemienia lnianego (30 g),
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g),
  • 1 opakowanie serka naturalnego.
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.
Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniamiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia

  1. Na początku wypłucz rodzynki pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małym oczkiem.
  3. Zmiel jedną szklankę płatków i siemię lniane.
  4. Posiekaj drobno orzechy, które będą stanowiły część dekoracji.
  5. Naczynie (o wymiarach 13x22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Następnie odsącz rodzynki, ale zostaw wodę. Potem zmiksuj je z czteroma łyżkami wody z moczenia.
  7. Bakalie wymieszaj z przyprawami, marchewką oraz płatkami, otrębami, orzechami i siemieniem.
  8. Wyłóż masę do naczynia i delikatnie uklep. Wstaw do lodówki na noc.