Puszyste i aromatyczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w kilka minut
Znanych jest wiele przepisów na ciasto marchewkowe. My podpowiadamy, jak zrobić je w wersji bez pieczenia. To wygodny i szybki sposób dla najbardziej zabieganych. Ciasto z pewnością wyjdzie smaczne i wilgotne, a twoi goście będą zachwyceni. Spróbuj sam!
Spis treści:
Jak wygląda ciasto marchewkowe?
Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką. Warzywo podczas pieczenia mięknie, dzięki czemu ciasto staje się smaczne i nabiera wilgotnej konsystencji. Ciasto w wersji bez pieczenia również będzie smaczne i wilgotne, a marchewka jako główny składnik, też spełni swoją rolę. Placek można jeść bez dodatków, ale najczęściej podawane jest z lukrem i orzechami. Skąd się wzięło ciasto marchewkowe? Pierwsze wypieki tego rodzaju były już znane w średniowieczu. W XX wieku stało się popularne wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii oraz USA i tak jest do dzisiaj. Co roku 3 lutego obchodzimy Dzień Ciasta Marchewkowego.
Co potrzebujesz do ciasta marchewkowego?
Poniżej lista składników do wykonania ciasta marchewkowego:
- 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej),
- 1 szklanka rodzynek (140 g),
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (165 g),
- 3 łyżki otrębów pszennych (12 g),
- 3 łyżki siemienia lnianego (30 g),
- 1 garść orzechów włoskich (30 g),
- 1 opakowanie serka naturalnego.
Przyprawy:
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki kardamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Zobacz też: Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?
Przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia
Ciasto marchewkowe wykonasz w kilku prostych krokach:
- Na początku wypłucz rodzynki pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małym oczkiem.
- Zmiel jedną szklankę płatków i siemię lniane.
- Posiekaj drobno orzechy, które będą stanowiły część dekoracji.
- Naczynie (o wymiarach 13x22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Następnie odsącz rodzynki, ale zostaw wodę. Potem zmiksuj je z czteroma łyżkami wody z moczenia.
- Bakalie wymieszaj z przyprawami, marchewką oraz płatkami, otrębami, orzechami i siemieniem.
- Wyłóż masę do naczynia i delikatnie uklep. Wstaw do lodówki na noc.
Na gotowym cieście marchewkowym rozsmaruj serek. Dla dekoracji dodaj orzechy i posyp lekko cynamonem. Smacznego!
Zobacz także: