Puszyste placuszki z morelami
Smaczna przekąska w sam raz na letni piknik.
Składniki:
- 2 jajka, sól
- 150 ml mleka
- 12 dag mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2,5 dag cukru kryształu
- 8 moreli
- olej
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Żółtka rozkłóć z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ubite białka z cukrem. Morele sparz, obierz, przekrój na połówki, usuwając pestki.
2. Patelnię posmaruj cienko olejem. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smaż 2-3 minuty. Po tym czasie na środku każdego placuszka ułóż połówkę moreli. Przełóż na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem.