Puszyste rogaliki z dżemem lub czekoladą
Drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do porannej kawy.
Składniki: 30 dag mąki, 5 łyżek drobnego cukru, 2 dag drożdży, ok. szklanki mleka, 2/3 kostki masła, szczypta soli, 2 jajka (jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem), słoik dowolnego gęstego dżemu lub konfitury (jeśli jest rzadka, owoce trzeba wcześniej osączyć).
1. Drożdże pokrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłego mleka. Odstaw. Poczekaj, aż zaczną rosnąć. Resztę mąki przesiej do miski. Wlej zaczyn. Dołóż sól, pozostały cukier i rozpuszczone masło.
2. Wyrób ciasto, odstaw, by wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj na placek i pokrój radełkiem na 8 równych części. Rozłóż na nich po łyżce dżemu.
3. Zroluj trójkąty, zaczynając od ich podstawy. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując lekkie odstępy (jeszcze urosną). Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C, aż się zrumienią.
Przygotowanie: 60 min
Porcja: 240 kcal
Koszt porcji: ok. 1,50 zł
Przepis na 16 sztuk