Puszysty jabłecznik

Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie.

Jabłecznik
Jabłecznik123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Zacznij od obrania jabłek, pokrojenia ich w ćwiartki i usunięcia gniazd nasiennych. Następnie przy pomocy noża ponacinaj lekko wypukłą część owoców i skrop sokiem z cytryny. Rozdrobnij 125 g ciastek. Do miski włóż kolejno tłuszcz, sól, cynamon, cukier i cukier wanilinowy i utrzyj całość mikserem na kremową masę. Dalej dodawaj do masy pojedynczo jajka, cały czas mieszając całość. W oddzielnym naczyniu umieść i wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z tłuszczem, cukrem i cynamonem najpierw dodaj kwaśną śmietanę, a następnie mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone wcześniej ciastka i ponownie zamieszaj. Otrzymane ciasto rozlej równomiernie w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie zatrzaskowej (26 cm - średnica). Pora na wykorzystanie jabłek. Poukładaj na cieście owoce, jedno koło drugiego, w ten sposób, aby ponacinane części pozostawały widoczne na wierzchu ciasta. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika, i piecz przez 60-70 minut (piekarnik elektryczny: 175 st. C/ z termoobiegiem: 150 st. C/ piekarnik gazowy: patrz informacja od producenta). Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Jabłecznik  świetnie smakuje z bitą śmietaną domowej roboty! Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego ciasta wystarczy, że ubijesz mikserem na gęstą płynną masę cukier puder i mleko. Następnie przelejesz ją do rękawa cukierniczego, obetniesz dolną końcówkę i dowolnie udekorujesz ciasto. Życzymy smacznego!

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas