Puszysty jabłecznik

Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie.

Składniki

  • 125 g (8 – 9 ciastek) np. McVitie's Oat Crunch Milk Chocolate
  • 4 jabłka (ok. 750 g)
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • odrobina mielonego cynamonu
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 280 g mąki
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 75 g cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki mleka
  • tłuszcz i mąka do formy
  • jednorazowy rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania

Zacznij od obrania jabłek, pokrojenia ich w ćwiartki i usunięcia gniazd nasiennych. Następnie przy pomocy noża ponacinaj lekko wypukłą część owoców i skrop sokiem z cytryny. Rozdrobnij 125 g ciastek. Do miski włóż kolejno tłuszcz, sól, cynamon, cukier i cukier wanilinowy i utrzyj całość mikserem na kremową masę. Dalej dodawaj do masy pojedynczo jajka, cały czas mieszając całość. W oddzielnym naczyniu umieść i wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z tłuszczem, cukrem i cynamonem najpierw dodaj kwaśną śmietanę, a następnie mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone wcześniej ciastka i ponownie zamieszaj. Otrzymane ciasto rozlej równomiernie w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie zatrzaskowej (26 cm - średnica). Pora na wykorzystanie jabłek. Poukładaj na cieście owoce, jedno koło drugiego, w ten sposób, aby ponacinane części pozostawały widoczne na wierzchu ciasta. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika, i piecz przez 60-70 minut (piekarnik elektryczny: 175 st. C/ z termoobiegiem: 150 st. C/ piekarnik gazowy: patrz informacja od producenta). Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Jabłecznik  świetnie smakuje z bitą śmietaną domowej roboty! Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego ciasta wystarczy, że ubijesz mikserem na gęstą płynną masę cukier puder i mleko. Następnie przelejesz ją do rękawa cukierniczego, obetniesz dolną końcówkę i dowolnie udekorujesz ciasto. Życzymy smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje