Puszysty krem migdałowy
Noworoczny deser.
Składniki:
- Serek mascarpone 750 g
- Śmietanka kremówka 36% 500 ml
- Masa kajmakowa np. Bakalland 1 opakowanie
- Migdały łuskane np. Bakalland 50 g
- Migdały w płatkach np. Bakalland 75 g
Przygotowanie:
1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z ¾ masy kajmakowej, która znajduje się w puszce. Łączymy obie masy przekładając bitą śmietanę delikatnie do masy mascarpone, tak by całość nie straciła puszystości. Masę nakładamy warstwami do małych pucharków lub szklaneczek - warstwa kremu, następnie warstwa pokruszonych migdałów, kolejna warstwa kremu, na to odrobina samego kajmaku.
2. Na koniec deser posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!