Puszysty sernik
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jeśli też należysz do jego miłośników, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Otrzymasz pyszne i wyjątkowo puszyste ciasto, które na dodatek zawsze się udaje.

Składniki
- 18 dag ciastek
- 7 dag masła
- 4 jaja,
- 2/3 szkl. cukru
- 1 kg twarogu
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziem.
- proszek do piecz.
- 1 op. budyniu waniliowego
- 2 szkl. kremówki
- polewa
1 godz. 55 min
10 porcji
Sposób przygotowania:
1. Ciastka rozkrusz, zagnieć z masłem. Wylep spód formy. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem i zmielonym twarogiem. Wsyp obie mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i proszek budyniowy, zmiksuj. Wmieszaj pianę z białek oraz ubitą kremówkę.
2. Masę przełóż do formy. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pozostaw ciasto na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Polej polewą i dowolnie ozdób.