Puszysty sernik
To ciasto zawsze się udaje!
Sposób przygotowania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce połączyć skrobię z mąką pszenną.
W mikserze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera, dodawać stopniowo ser, następnie wymieszaną mąkę. Można też dodać startą skórę z pomarańczy.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Sernik oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.