Reklama

Reklama

Puszysty sernik

To ciasto zawsze się udaje!

Składniki

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie - skórka z pomarańczy, owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Reklama

Oddzielić żółtka od białek.

W miseczce połączyć skrobię z mąką pszenną.

W mikserze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. 

Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.

Zmniejszyć obroty miksera, dodawać stopniowo ser, następnie wymieszaną mąkę. Można też dodać startą skórę z pomarańczy. 

Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.

Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). 

Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.

Sernik oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje