Reklama

Reklama

Pychotka budyniowo-śmietankowa

Prosta tarta, którą przygotujesz w 30 minut. Idealna dla miłośników czekolady i orzechów laskowych.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 op. budyniu czekoladowego
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag kruchych ciastek lub ciasta piaskowego
  • 1 op. białej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • 2 łyżki aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych bez skórki
  • 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotuj 1 szkl. mleka  z 3 łyżkami cukru. W pozostałym rozrób proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dobrze ją ostudź.

Reklama

2. Ciastka zmiel w blenderze. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej i wlej do ciasteczek,  dobrze wymieszaj. Masą wylep dno  i brzegi niskiej formy na tartę (lepiej, by miała gładki, niepofalowany brzeg, wówczas łatwiej będzie kroić i wyjmować deser). Wstaw do lodówki na około pół godziny, by spód stężał.

3. Miękkie masło utrzyj na puch z 2 łyżkami cukru pudru. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec do masy wsyp zmielone migdały, dodaj aromat śmietankowy oraz  kakao. Ponownie wymieszaj.  

4. Masę przełóż na zastudzony spód w formie. Wstaw do  lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie tartę posyp orzechami laskowymi i polej polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Do czasu podania deser przechowuj w lodówce.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje