Pychotka budyniowo-śmietankowa

Prosta tarta, którą przygotujesz w 30 minut. Idealna dla miłośników czekolady i orzechów laskowych.

Pychotka budyniowo-śmietankowa
Pychotka budyniowo-śmietankowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotuj 1 szkl. mleka  z 3 łyżkami cukru. W pozostałym rozrób proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dobrze ją ostudź.

2. Ciastka zmiel w blenderze. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej i wlej do ciasteczek,  dobrze wymieszaj. Masą wylep dno  i brzegi niskiej formy na tartę (lepiej, by miała gładki, niepofalowany brzeg, wówczas łatwiej będzie kroić i wyjmować deser). Wstaw do lodówki na około pół godziny, by spód stężał.

3. Miękkie masło utrzyj na puch z 2 łyżkami cukru pudru. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec do masy wsyp zmielone migdały, dodaj aromat śmietankowy oraz  kakao. Ponownie wymieszaj.  

4. Masę przełóż na zastudzony spód w formie. Wstaw do  lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie tartę posyp orzechami laskowymi i polej polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Do czasu podania deser przechowuj w lodówce.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas