Pyszna mieszanka warzywna z rozmarynem

To prosty i zdrowy patent na obiad. Tym bardziej, że według nowej piramidy żywienia właśnie warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Jedzmy ich dużo i jak najczęściej!

Mieszanka warzywna z rozmarynem
Mieszanka warzywna z rozmarynemPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 1 cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 5 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 dymki
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu
  • suszony rozmaryn
  • według uznania ser feta do posypania 

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czerwona papryka chili
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę: rozgnieć ząbki czosnku z solą i drobno posiekaj. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj. Cebulę i ziemniaki obierz. Pokrój je w połówki, podobnie pokrój dymkę. Cukinię pokrój w podłużne plastry, cytrynę w plasterki. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w ćwiartki. Ziemniaki podgotuj, aż będą półtwarde.

2. Wystudź, dodaj do reszty warzyw z marynatą, korą cynamonu, liśćmi laurowymi, czosnkiem, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na godzinę do lodówki. Warzywa piecz skropione oliwą w temperaturze 180 stopni C (ok. 40 minut).

Czas przygotowania: 60 minut + czas odstawienia

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas