Pyszna mieszanka warzywna z rozmarynem
To prosty i zdrowy patent na obiad. Tym bardziej, że według nowej piramidy żywienia właśnie warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Jedzmy ich dużo i jak najczęściej!
Składniki dla 4 osób:
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- 5 pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2-3 dymki
- 4 ziemniaki
- 4 liście laurowe
- 1 cytryna
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 ziarenek czerwonego pieprzu
- suszony rozmaryn
- według uznania ser feta do posypania
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czerwona papryka chili
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę: rozgnieć ząbki czosnku z solą i drobno posiekaj. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj. Cebulę i ziemniaki obierz. Pokrój je w połówki, podobnie pokrój dymkę. Cukinię pokrój w podłużne plastry, cytrynę w plasterki. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w ćwiartki. Ziemniaki podgotuj, aż będą półtwarde.
2. Wystudź, dodaj do reszty warzyw z marynatą, korą cynamonu, liśćmi laurowymi, czosnkiem, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na godzinę do lodówki. Warzywa piecz skropione oliwą w temperaturze 180 stopni C (ok. 40 minut).
Czas przygotowania: 60 minut + czas odstawienia