Owoc aniołów, który pomijają Polacy. Dlaczego warto go jeść?
Papaja, znana również jako melonowiec lub owoc aniołów, oferuje nie tylko egzotyczny smak, ale jest też bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C, A oraz wspomagający trawienie enzym papainę, który pomaga osobom z problemami układu pokarmowego.

Melonowiec, czyli owoc aniołów. To po prostu papaja
Melonowiec właściwy, znany jest szerzej jako papaja. To tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej. Jego wyjątkowy smak, bogactwo wartości odżywczych oraz korzystny wpływ na zdrowie sprawiły, że zyskał przydomek "owocu aniołów".
Stworzenie tego określenia przypisuje się Krzysztofowi Kolumbowi, który miał zachwycić się delikatnością i aromatem papai podczas jednej ze swoich wypraw. Dodatkowo jego lekkostrawność i pozytywny wpływ na układ trawienny przyczyniły się do postrzegania go jako daru natury, daru od niebios, stąd anielskość w nazwie.
Patrząc na papaję jednak z ziemskiej perspektywy, to jest to duży, gruszkowaty owoc o długości nawet do 30 cm. Niedojrzały owoc ma skórkę w odcieniu zielonym, która z czasem staje się żółta, pomarańczowa lub różowawa. Wewnątrz znajduje się miękki, soczysty miąższ, zazwyczaj w kolorze pomarańczy lub łososia, a sam środek owocu wypełniają liczne małe, czarne nasiona o ostrym, pieprznym smaku. One także są jadalne, choć rzadziej spożywane.
Papaja to jednak nie tylko smak i wygląd. To przede wszystkim wartości odżywcze i wpływ na organizm.
Co zawiera papaja? To istna skarbnica witamin

Melonowiec jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. To przede wszystkim witamina C. Jedna papaja może pokryć ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania.
Znajdziemy w niej także witaminę A, która wspiera wzrok i układ odpornościowy, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, witamina E i K.
Jeżeli zaś chodzi o minerały, to melonowiec bogaty jest w potas, magnez, wapń i fosfor, a także w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie.
Na wyszczególnienie zasługuje enzym papaina, czyli naturalny enzym trawienny, wspomagający rozkład białek, stosowany również w suplementach i preparatach trawiennych.
W papai także znajduje się likopen, czyli związek chemiczny, który znajduje się także w pomidorach. Może działać ochronnie na serce i skórę.
Kto powinien jeść melonowca? Polacy go pomijają na sklepowych półkach
Po papaję powinny sięgać osoby z problemami trawiennymi, a wszystko za sprawą papainy, która łagodzi niestrawność i może wspierać wątrobę oraz trzustkę.
To dobry owoc także dla osoby z obniżoną odpornością. Wysoka zawartość witaminy C i A wspiera mechanizmy obronne organizmu.
Ale kiedy jednak uważać z nadmiarem papai w diecie? Mimo wielu korzyści istnieją pewne przeciwwskazania. Zdecydowanie kobiety w ciąży powinny unikać niedojrzałej papai, która może zawierać związki mogące wpływać na skurcze macicy, a także osoby uczulone na lateks mogą wykazywać reakcje alergiczne również na papaję.