Pikantny chrzan wuja Stefana. Wyborny na Wielkanoc, podbija smak potraw

Jak przygotować chrzan z jajkiem na Wielkanoc?
Jak przygotować chrzan z jajkiem na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Chrzan z jajkiem do wędliny

  • 10 jajek
  • 300 g chrzanu w słoiczku lub 1 świeży korzeń chrzanu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżeczki cukru

Jak zrobić chrzan z jajkami na Święta Wielkanocne?

Do przygotowania wybornego sosu chrzanowego możemy wykorzystać świeży korzeń
Do przygotowania wybornego sosu chrzanowego możemy wykorzystać świeży korzeń123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wystarczy trzymać je we wrzącej wodzie przez ok. 8-10 minut.
  2. Tak przygotowane jajka wkładamy do zimnej wody, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko i wkładamy do osobnej miseczki.
  3. Do żółtek dodajemy śmietanę oraz cukier, całość dokładnie mieszając. W kolejnym kroku za pomocą widelca lub tarki rozdrabniamy białka i dodajemy je do żółtek.
  4. Jajka ze śmietaną i cukrem doprawiamy chrzanem w słoiczku lub świeżo startym korzeniem chrzanu. Jeżeli masa wyjdzie zbyt ostra w smaku, możemy dodać jeszcze odrobinę cukru.
  5. Tak przygotowany chrzan wielkanocny przekładamy do zamykanej miski lub słoiczka, wkładamy do lodówki i pozostawiamy do porządnego schłodzenia.
  6. Gotowy chrzan podajemy jako dodatek do żurku, wędlin, mięs oraz ugotowanych na twardo jajek. Smacznego!

Jak przechowywać świeży lub tarty korzeń chrzanu?

„Zdrowie na widelcu”: Domowy chrzan. Czym się kierować przy zakupie korzeni? Polsat Cafe