Pyszna zapiekanka
Taka zapiekanka smakuje naprawdę wspaniale. Można zrobić ją i na obiad, i na kolację.

Składniki
- 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
- 6 dużych pieczarek,
- po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
- 20 dag żółtego sera,
- po 15 dag kiełbasy i boczku,
- 1-2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz, papryka w proszku.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce oleju, przyprawić do smaku. Papryki oczyścić, pokroić w słupki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować olejem. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nich pieczarki, potem kiełbasę i boczek oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryć warstwą sera z natką i paprykami. Przyprawić, zapiekać ok. 20 minut w temp. 180ºC.