Pyszna zupa z kalarepy

Przepis na nią jest w mojej rodzinie od zawsze. To smaczna zupa, która każdemu przypadnie do gustu.

Kalarepa jest zdrowa, smaczna i... niedroga
Kalarepa jest zdrowa, smaczna i... niedroga 123RF/PICSEL

Przepis przysłała Maria Smolarek z Ostrzeszowa:

Składniki:

Duża kalarepa z liśćmi, 4 ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, ćwiartka kurczaka, przyprawa typu jarzynka, sól, pieprz, kilka łyżek śmietany 22-proc.

Sposób przygotowania:

1. Ćwiartkę kurczaka umyj, włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i kalarepę obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka z kurczakiem.

2. Liście kalarepy umyj, dodaj do garnka. Przypraw do smaku przyprawą typu jarzynka, solą i pieprzem.

Gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości kurczaka i warzyw. Na końcu wlej śmietankę, wymieszaj, przypraw do smaku.

Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,60 zł.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas