Pyszna zupa z kalarepy
Przepis na nią jest w mojej rodzinie od zawsze. To smaczna zupa, która każdemu przypadnie do gustu.
Przepis przysłała Maria Smolarek z Ostrzeszowa:
Składniki:
Duża kalarepa z liśćmi, 4 ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, ćwiartka kurczaka, przyprawa typu jarzynka, sól, pieprz, kilka łyżek śmietany 22-proc.
Sposób przygotowania:
1. Ćwiartkę kurczaka umyj, włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i kalarepę obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka z kurczakiem.
2. Liście kalarepy umyj, dodaj do garnka. Przypraw do smaku przyprawą typu jarzynka, solą i pieprzem.
Gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości kurczaka i warzyw. Na końcu wlej śmietankę, wymieszaj, przypraw do smaku.
Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,60 zł.