Pyszne babeczki
Delikatne i słodkie. Idealne do porannej kawy!
Muffinki z nadzieniem twarogowym
Sposób przygotowania
1. Twaróg połącz z 1/3 szkl. cukru, żółtkami oraz 1 łyżką kakao. Dwie formy z 12 wgłębieniami wyłóż kwadratami z pergaminu.
2. W miseczce połącz mąkę z proszkiem, resztą cukru i wanilią. W osobnej miseczce wymieszaj olej z jajkami oraz octem.
3. Płynne składniki wlej do sypkich. Ciasto wymieszaj mikserem i rozdziel. Do jednej porcji dodaj resztę kakao. Wymieszaj.
4. Do jednej formy nałóż jasne ciasto, do drugiej ciemne. Na każdej babeczce połóż 1 łyżeczkę nadzienia. Piecz 25 minut w 180 st.
Ponczowe cytrynki
Sposób przygotowania
1. Masło stop, wystudź. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki przesiej mąkę. Domieszaj drożdże, cukier oraz skórkę z cytryny.
2. Do składników w miseczce wbij jajka. Wlej mleko. Zagnieć, dolewając masło. Miseczkę przykryj. Ciasto odstaw na 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto ponowie zagnieć. Nałóż do natłuszczonych foremek. Piecz ok. 20 min. w 170 st. Z wody i cukru ugotuj syrop.
4. Z cytryn wyciśnij sok. Dodaj go do syropu. Nasącz nim babeczki. Do środka każdej wciśnij po porcji kremu cytrynowego.