Pyszne babeczki

Delikatne i słodkie. Idealne do porannej kawy!

Babeczki
Babeczki123RF/PICSEL

Muffinki z nadzieniem twarogowym

Składniki

  • 30 dag mielonego twarogu (na sernik)
  • 2 żółtka
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. oleju
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jasnego octu winnego
  • w 3 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • rdzeń zeskrobany
  • 1 laski wanilii
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
24 sztuk

Sposób przygotowania

1. Twaróg połącz z 1/3 szkl. cukru, żółtkami oraz 1 łyżką kakao. Dwie formy z 12 wgłębieniami wyłóż kwadratami z pergaminu. 

2. W miseczce połącz mąkę z proszkiem, resztą cukru i wanilią. W osobnej miseczce wymieszaj olej z jajkami oraz octem. 

3. Płynne składniki wlej do sypkich. Ciasto wymieszaj mikserem i rozdziel. Do jednej porcji dodaj resztę kakao. Wymieszaj. 

4. Do jednej formy nałóż jasne ciasto, do drugiej ciemne. Na każdej babeczce połóż 1 łyżeczkę nadzienia. Piecz 25 minut w 180 st.

Babeczki cytrynowe
Babeczki cytrynowe123RF/PICSEL

Ponczowe cytrynki

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • tłuszcz do foremek
  • 1 szkl. kremu cytrynowego (lemon curd)

- poncz

  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  • 5 cytryn

Sposób przygotowania

1. Masło stop, wystudź. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki przesiej mąkę. Domieszaj drożdże, cukier oraz skórkę z cytryny. 

2. Do składników w miseczce wbij jajka. Wlej mleko. Zagnieć, dolewając masło. Miseczkę przykryj. Ciasto odstaw na 1 godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto ponowie zagnieć. Nałóż do natłuszczonych foremek. Piecz ok. 20 min. w 170 st. Z wody i cukru ugotuj syrop.

4. Z cytryn wyciśnij sok. Dodaj go do syropu. Nasącz nim babeczki. Do środka każdej wciśnij po porcji kremu cytrynowego.

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?