Pyszne babeczki
Delikatne i słodkie. Idealne do porannej kawy!

Muffinki z nadzieniem twarogowym
Składniki
- 30 dag mielonego twarogu (na sernik)
- 2 żółtka
- 4 jajka
- 2/3 szkl. oleju
- po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jasnego octu winnego
- w 3 szkl. mąki
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- rdzeń zeskrobany
- 1 laski wanilii
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania
1. Twaróg połącz z 1/3 szkl. cukru, żółtkami oraz 1 łyżką kakao. Dwie formy z 12 wgłębieniami wyłóż kwadratami z pergaminu.
2. W miseczce połącz mąkę z proszkiem, resztą cukru i wanilią. W osobnej miseczce wymieszaj olej z jajkami oraz octem.
3. Płynne składniki wlej do sypkich. Ciasto wymieszaj mikserem i rozdziel. Do jednej porcji dodaj resztę kakao. Wymieszaj.
4. Do jednej formy nałóż jasne ciasto, do drugiej ciemne. Na każdej babeczce połóż 1 łyżeczkę nadzienia. Piecz 25 minut w 180 st.

Ponczowe cytrynki
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1/4 szkl. mleka
- 1/3 kostki masła
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- tłuszcz do foremek
- 1 szkl. kremu cytrynowego (lemon curd)
- poncz
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 szkl. wody
- 5 cytryn
Sposób przygotowania
1. Masło stop, wystudź. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki przesiej mąkę. Domieszaj drożdże, cukier oraz skórkę z cytryny.
2. Do składników w miseczce wbij jajka. Wlej mleko. Zagnieć, dolewając masło. Miseczkę przykryj. Ciasto odstaw na 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto ponowie zagnieć. Nałóż do natłuszczonych foremek. Piecz ok. 20 min. w 170 st. Z wody i cukru ugotuj syrop.
4. Z cytryn wyciśnij sok. Dodaj go do syropu. Nasącz nim babeczki. Do środka każdej wciśnij po porcji kremu cytrynowego.