Reklama

Reklama

Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia!

Sernik waniliowy z rodzynkami

Składniki

  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 40 dag mielonego chudego twarogu
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. rodzynek sułtanek
  • 1/4 szkl. naparu herbaty do namoczenia rodzynek
  • 1 waniliowy zapach do ciasta

Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą. Potem zalej w garnku 6-7 łyżkami zimnej wody i ugotuj do miękkości. W tym czasie rodzynki przebierz i namocz w herbacie. 

2. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Do malaksera włóż ser, wystudzoną kaszę jaglaną oraz banany. Dodaj jogurt. Wsyp kaszę mannę. Wlej zapach waniliowy do ciasta. 

3. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do składników w malakserze. Całość zmiksuj na gładką masę. Rodzynki dobrze osącz, osusz i dodaj do masy serowej. 

4. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka delikatnie domieszaj do masy serowej. Przelej ją do formy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 180 st. 

Reklama


Biszkopt migdałowy

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • 1 czubata szkl. ksylitolu
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 fiolka migdałowego zapachu do ciasta
  • 8-10 suszonych moreli

Sposób przygotowania

1. Morele przelej na sitku wrzątkiem. Osusz je i pokrój w kosteczkę. Jajka ubij na parze razem z ksylitolem. Zdejmij z kąpieli wodnej. Przestudź, ciągle mieszając. Potem masę jajeczną połącz z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Domieszaj zapach migdałowy oraz morele. 

2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. 3 Biszkopt wystudź. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć ksylitolem wymieszanym z wanilią.

Keks daktylowy

Składniki

  • 2 jajka
  • 10 dag daktyli
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 3/4 szkl. mąki owsianej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania

Sposób przygotowania

1. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Kiedy spęcznieją, osącz je na sitku i wystudź. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. 

2. Daktyle włóż do malaksera. Dodaj jabłko, obrany banan i jajka. Całość zmiksuj na gładką masę. Porcjami domieszaj do niej obie mąki wymieszane wcześniej z proszkiem. Zmiksuj masę. Na koniec dołóż orzechy. 

3. Ciasto przełóż do foremki (11 x 25 cm). Wierzch posyp płatkami owsianymi. Piecz 50 min w temp. 180 st. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje