Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia!

Sernik waniliowy z rodzynkami

Składniki

  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 40 dag mielonego chudego twarogu
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. rodzynek sułtanek
  • 1/4 szkl. naparu herbaty do namoczenia rodzynek
  • 1 waniliowy zapach do ciasta

Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą. Potem zalej w garnku 6-7 łyżkami zimnej wody i ugotuj do miękkości. W tym czasie rodzynki przebierz i namocz w herbacie. 

2. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Do malaksera włóż ser, wystudzoną kaszę jaglaną oraz banany. Dodaj jogurt. Wsyp kaszę mannę. Wlej zapach waniliowy do ciasta. 

3. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do składników w malakserze. Całość zmiksuj na gładką masę. Rodzynki dobrze osącz, osusz i dodaj do masy serowej. 

4. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka delikatnie domieszaj do masy serowej. Przelej ją do formy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 180 st. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje