Pyszne ciasta z bakaliami

Przygotujesz je bez trudu!

Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • kilka łyżek bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • po 15 dag mieszanych orzechów i suszonych owoców, np. moreli, żurawiny, rodzynek, fig, śliwek
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl. syropu klonowego lub płynnego miodu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąki z cukrem i posiekaj nożem z mocno schłodzonym masłem. Zagnieć szybko ciasto, dolewając tyle wody, by ciasto się zlepiło i nie kruszyło. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut (możesz przygotować ciasto z podwójnej ilości składników i połowę zamrozić w woreczku foliowym; przed pieczeniem wystarczy ciasto zetrzeć prosto do foremki na tarce i docisnąć do dna). 

2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek między dwoma arkuszami pergaminu - dzięki temu nie przylepi się do wałka. Wyłóż nim foremkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180 st. przez 10 minut. 

3. Posiekaj orzechy i pokrój owoce na w miarę równe kawałeczki. Śmietankę lekko podgrzej i rozpuść w niej miód. Połącz z bakaliami. 

4. Masę wyłóż na podpieczony, gorący spód. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz przez 5 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 st. i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło, z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje