Pyszne ciasta z bakaliami
Przygotujesz je bez trudu!

Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie
Składniki
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag masła
- kilka łyżek bardzo zimnej wody
- szczypta soli
- nadzienie
- po 15 dag mieszanych orzechów i suszonych owoców, np. moreli, żurawiny, rodzynek, fig, śliwek
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szkl. syropu klonowego lub płynnego miodu
Sposób przygotowania
1. Ciasto: wymieszaj mąki z cukrem i posiekaj nożem z mocno schłodzonym masłem. Zagnieć szybko ciasto, dolewając tyle wody, by ciasto się zlepiło i nie kruszyło. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut (możesz przygotować ciasto z podwójnej ilości składników i połowę zamrozić w woreczku foliowym; przed pieczeniem wystarczy ciasto zetrzeć prosto do foremki na tarce i docisnąć do dna). 2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek między dwoma arkuszami pergaminu - dzięki temu nie przylepi się do wałka. Wyłóż nim foremkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180 st. przez 10 minut. 3. Posiekaj orzechy i pokrój owoce na w miarę równe kawałeczki. Śmietankę lekko podgrzej i rozpuść w niej miód. Połącz z bakaliami. 4. Masę wyłóż na podpieczony, gorący spód. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz przez 5 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 st. i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło, z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany.

Czekoladowy torcik z ciasteczkami
Składniki
- spód
- 15 dag ciasteczek owsianych
- 5 łyżek stopionego masła
- masa
- 3 żółtka
- 40 dag serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 10 dag drobnego cukru
- 3-4 owsiane ciasteczka
- 3 łyżki rodzynek
- 3 suszone figi
- 6 łyżek rumu lub brandy
- dekoracja
- 1 szkl. minipianek i drażetek czekoladowych
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 1/3 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
1. Spód: ciasteczka pokrusz (np. wsypując je do torebki strunowej i wałkując ją wałkiem). Wymieszaj z masłem. Masą wylep tortownicę wyłożoną folią aluminiową i włóż do zamrażalnika. Masa: czekoladę stop. 2. Żółtka utrzyj z cukrem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzej. Wlej powoli do żółtek, energicznie mieszając. Podgrzej, aż masa zgęstnieje i powiększy swą objętość. Rodzynki i posiekane figi zalej rumem. 3. Masę jajeczną ostudź i zmiksuj z serkiem mascarpone. Pod koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i kakao, dokładnie wymieszaj. Wmieszaj pokruszone ciasteczka i odcedzone bakalie (możesz dodać też orzechy i wiórki czekoladowe). 4. Masę wylej na spód z ciasteczek. Wyrównaj wierzch i owiń tortownicę folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na min. 3 godziny. Czekoladę rozpuść ze śmietaną oraz masłem. Przed podaniem tort posyp piankami i drażetkami, polej polewą.