Pyszne ciasta z bakaliami

Przygotujesz je bez trudu!

Tarta z bakaliami
Tarta z bakaliami123RF/PICSEL

Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąki z cukrem i posiekaj nożem z mocno schłodzonym masłem. Zagnieć szybko ciasto, dolewając tyle wody, by ciasto się zlepiło i nie kruszyło. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut (możesz przygotować ciasto z podwójnej ilości składników i połowę zamrozić w woreczku foliowym; przed pieczeniem wystarczy ciasto zetrzeć prosto do foremki na tarce i docisnąć do dna). 

2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek między dwoma arkuszami pergaminu - dzięki temu nie przylepi się do wałka. Wyłóż nim foremkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180 st. przez 10 minut. 

3. Posiekaj orzechy i pokrój owoce na w miarę równe kawałeczki. Śmietankę lekko podgrzej i rozpuść w niej miód. Połącz z bakaliami. 

4. Masę wyłóż na podpieczony, gorący spód. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz przez 5 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 st. i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło, z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany.  

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria Kulinaria
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy123RF/PICSEL

Czekoladowy torcik z ciasteczkami

Sposób przygotowania

1. Spód: ciasteczka pokrusz (np. wsypując je do torebki strunowej i wałkując ją wałkiem). Wymieszaj z masłem. Masą wylep tortownicę wyłożoną folią aluminiową i włóż do zamrażalnika. Masa: czekoladę stop. 

2. Żółtka utrzyj z cukrem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzej. Wlej powoli do żółtek, energicznie mieszając. Podgrzej, aż masa zgęstnieje i powiększy swą objętość. Rodzynki i posiekane figi zalej rumem. 

3. Masę jajeczną ostudź i zmiksuj z serkiem mascarpone. Pod koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i kakao, dokładnie wymieszaj. Wmieszaj pokruszone ciasteczka i odcedzone bakalie (możesz dodać też orzechy i wiórki czekoladowe). 

4. Masę wylej na spód z ciasteczek. Wyrównaj wierzch i owiń tortownicę folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na min. 3 godziny. Czekoladę rozpuść ze śmietaną oraz masłem. Przed podaniem tort posyp piankami i drażetkami, polej polewą. 

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas