Pyszne ciasta z bakaliami

Tarta z bakaliami
Tarta z bakaliami123RF/PICSEL

Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • kilka łyżek bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

- nadzienie

  • po 15 dag mieszanych orzechów i suszonych owoców, np. moreli, żurawiny, rodzynek, fig, śliwek
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl. syropu klonowego lub płynnego miodu

Sposób przygotowania

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy123RF/PICSEL

Czekoladowy torcik z ciasteczkami

Składniki

- spód

  • 15 dag ciasteczek owsianych
  • 5 łyżek stopionego masła

- masa

  • 3 żółtka
  • 40 dag serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag drobnego cukru
  • 3-4 owsiane ciasteczka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 suszone figi
  • 6 łyżek rumu lub brandy

- dekoracja

  • 1 szkl. minipianek i drażetek czekoladowych
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
12 porcji

Sposób przygotowania

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia KulinariaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?