Pyszne ciasteczka owsiane
Zdrowe i pyszne. W sam raz do kawy!

Składniki
- 2 niepełne szklanki płatków owsianych górskich (mogą być też błyskawiczne)
- 2/3 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/3 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki cukru (można zamienić na miód lub ksylitol)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 duże jajka
Sposób przygotowania
Masło roztopić w rondelku i ostudzić.
Do miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać.
Dodać roztopione i ostudzone masło, dwa duże jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.
Podczas formowania ciasteczek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i spłaszczyć kulkę. Formować ciastka o grubości ok. 1,5 cm.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka, zachowując pewne odstępy.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, funkcja góra-dół, piec ciastka przez 20-25 minut.
Smacznego!