Reklama

Reklama

Pyszne ciasteczka owsiane

Zdrowe i pyszne. W sam raz do kawy!

Składniki

  • 2 niepełne szklanki płatków owsianych górskich (mogą być też błyskawiczne)
  • 2/3 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki cukru (można zamienić na miód lub ksylitol)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania

Masło roztopić w rondelku i ostudzić.

Reklama

Do miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać.

Dodać roztopione i ostudzone masło, dwa duże jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.

Podczas formowania ciasteczek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i spłaszczyć kulkę. Formować ciastka o grubości ok. 1,5 cm. 

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka, zachowując pewne odstępy. 

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, funkcja góra-dół, piec ciastka przez 20-25 minut.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje