Pyszne ciasteczka owsiane

Zdrowe i pyszne. W sam raz do kawy!

Ciastka owsiane
Ciastka owsiane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Masło roztopić w rondelku i ostudzić.

Do miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać.

Dodać roztopione i ostudzone masło, dwa duże jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.

Podczas formowania ciasteczek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i spłaszczyć kulkę. Formować ciastka o grubości ok. 1,5 cm.

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka, zachowując pewne odstępy.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, funkcja góra-dół, piec ciastka przez 20-25 minut.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas