Pyszne ciasto czekoladowe
Prezentujemy szybki przepis na ciasto czekoladowe, którego smak twoje dzieci pokochają! Porcja na więcej niż cztery osoby.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej
200 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka 2 łyżki mąkiSposób przygotowania:
Czekoladę z masłem roztopić w rondelku, zostawić aby ostygła.
Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru zrobić kogel-mogel, a następnie
dosypać do niego mąkę. Z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek z mąką dodać
czekoladę z masłem i ubitą pianę z białek.
Ciasto można już przelać do foremki.
Tylko uprzedzam, że potrzebna jest niezbyt duża foremka, gdyż nie jest go dużo.
Foremkę przed przelaniem ciasta trzeba wysmarować masłem i można oprószyć
zwykłym, białym cukrem. Ciasto będzie miało wtedy chrupiącą skórkę. Piekarnik
nastawiamy na 200 stopni i pieczemy ok 25 min.Smacznego!