Reklama

Pyszne ciasto marchewkowe

Tak pyszne, że trudno się mu oprzeć!

Składniki

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
  • 3 szklanki startej marchewki
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jaja
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki - przełożenie

  • serek mascarpone (pół opakowania)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • orzechy włoskie do ozdoby

Sposób przygotowania

W misce połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.

Jaja utrzeć z cukrem. Dodać olej i dalej ubijać.

Dodać suche składniki i całość wymieszać, aż składniki połączą się.

Do masy dodać startą marchew.

Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu ostudzić i przekroić ciasto na dwie części.

Składniki na krem połączyć i wymieszać, aż powstanie kremowa masa.

Gotowym kremem przełożyć blaty.

Na wierzch posypać posiekane orzechy włoskie i ciasto umieścić w lodówce na kilka godzin.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy