Pyszne ciasto marchewkowe
Tak pyszne, że trudno się mu oprzeć!

Składniki
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
- 3 szklanki startej marchewki
- szklanka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 duże jaja
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- przełożenie
- serek mascarpone (pół opakowania)
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- orzechy włoskie do ozdoby
Sposób przygotowania
W misce połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać olej i dalej ubijać.
Dodać suche składniki i całość wymieszać, aż składniki połączą się.
Do masy dodać startą marchew.
Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu ostudzić i przekroić ciasto na dwie części.
Składniki na krem połączyć i wymieszać, aż powstanie kremowa masa.
Gotowym kremem przełożyć blaty.
Na wierzch posypać posiekane orzechy włoskie i ciasto umieścić w lodówce na kilka godzin.