Reklama

Reklama

Pyszne dania, które przygotujesz bez trudu!

Zachwycą smakiem każdego domownika!

Kulebiak ze szpinakiem

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • żółtko

Składniki - farsz

  • 1 kg szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • mandarynka
  • 20 dag żółtego
  • sera • papryka czerwona w proszku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej resztę mąki, dodaj sól. Wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj, odstaw na godzinę. Rozwałkuj. 

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój drobno. Usmaż na oleju, dodaj szpinak, mąkę i przyprawy. Duś, aż szpinak odparuje, wrzuć pokrojoną mandarynkę, wymieszaj, ostudź. Kładź farsz na placku, posyp startym żółtym serem. Dobrze zawiń. Piecz 30 min. w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje