Reklama

Reklama

Pyszne dania, które przygotujesz bez trudu!

Zachwycą smakiem każdego domownika!

Kulebiak ze szpinakiem

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • żółtko

Składniki - farsz

  • 1 kg szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • mandarynka
  • 20 dag żółtego
  • sera • papryka czerwona w proszku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej resztę mąki, dodaj sól. Wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj, odstaw na godzinę. Rozwałkuj. 

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój drobno. Usmaż na oleju, dodaj szpinak, mąkę i przyprawy. Duś, aż szpinak odparuje, wrzuć pokrojoną mandarynkę, wymieszaj, ostudź. Kładź farsz na placku, posyp startym żółtym serem. Dobrze zawiń. Piecz 30 min. w temp. 180°C.

Reklama

Pulpety chrzanowe

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • olej
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki startego chrzanu

Składniki - sałatka

  • mieszanka sałat
  • rzodkiewka
  • pomidorki

Sposób przygotowania

1. Białko jajka oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Dodaj mięso, żółtko, chrzan i bułkę tartą. Zrumień cebulę. Wystudź i wrzuć do mięsa. Całość posól, popieprz i dokładnie wyrób rękoma. Uformuj małe pulpeciki, smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron przez około 15 minut. 

2. Pulpety osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z sałatą, pomidorkami i pokrojoną rzodkiewką. 

Placki ziemniaczane z mięsem

Składniki

  • 1,3 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej

Składniki - gulasz

  • 70 dag wieprzowiny
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • sól
  • oregano
  • słodka papryka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • marchewka
  • śmietana

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. '

2. Mięso umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć mięso, a gdy się lekko zrumieni, zalej bulionem, dodaj przyprawy i pokrojoną marchewkę. Duś około 90 minut. Podawaj ze śmietaną.

Sałatka z mango

Składniki

  • 1,3 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej

Składniki - gulasz

  • 70 dag wieprzowiny
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • sól
  • oregano
  • słodka papryka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • marchewka
  • śmietana

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. 

2. Mięso umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć mięso, a gdy się lekko zrumieni, zalej bulionem, dodaj przyprawy i pokrojoną marchewkę. Duś około 90 minut. Podawaj ze śmietaną

Omlet z groszkiem

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • zielony groszek

Składniki - dodatki

  • pomidorki koktajlowe
  • bagietka
  • cebula
  • natka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz i rozbij dokładnie widelcem. Wrzuć groszek i delikatnie wymieszaj. 

2. Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temp. 180°C. 

3. Omlet podawaj pokrojony w trójkąty, z dodatkiem pomidorów z cebulą, solą i pieprzem, bagietką oraz posiekaną natką pietruszki.

Pyzy z omastą

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól

Składniki - farsz

  • mięso wołowe i drobiowe z rosołu
  • cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Składniki - omasta

  • 10 dag słoniny
  • 20 dag kiełbasy

Sposób przygotowania

1. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonym wrzątku. Zmiel. Resztę zetrzyj na tarce do placków. Odciśnij przez gazę, dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z mąką ziemniaczaną, jajkiem, solą. Połącz. 

2. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż, ostudź, dodaj do mięsa. Wsyp bułkę tartą, przyprawy. Wymieszaj. 

3. Z ciasta formuj placki, nakładaj farsz mięsny i zawiń w kulki. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę i kiełbasę pokrój, usmaż. Pyzy podawaj z omastą. 

Kolacja farmera

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 20 dag kiełbasy wieprzowej
  • 20 dag kiełbasy białej
  • 10 dag boczku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
  • pieprz ziołowy
  • słodka czerwona
  • papryka w proszku
  • olej
  • 4 pieczarki
  • natka

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj na parze w skórkach. Ostudź, pokrój. Pieczarki pokrój, usmaż na oleju, zdejmij z patelni. Cebule posiekaj w kostkę, usmaż na oleju. 

2. Dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasy. Smaż, mieszając. Przypraw. Dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki. Smaż, mieszając. Podawaj z jajkami sadzonymi.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje