Pyszne dania, które przygotujesz bez trudu!
Zachwycą smakiem każdego domownika!
Kulebiak ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej resztę mąki, dodaj sól. Wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj, odstaw na godzinę. Rozwałkuj.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój drobno. Usmaż na oleju, dodaj szpinak, mąkę i przyprawy. Duś, aż szpinak odparuje, wrzuć pokrojoną mandarynkę, wymieszaj, ostudź. Kładź farsz na placku, posyp startym żółtym serem. Dobrze zawiń. Piecz 30 min. w temp. 180°C.
Pulpety chrzanowe
Sposób przygotowania
1. Białko jajka oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Dodaj mięso, żółtko, chrzan i bułkę tartą. Zrumień cebulę. Wystudź i wrzuć do mięsa. Całość posól, popieprz i dokładnie wyrób rękoma. Uformuj małe pulpeciki, smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron przez około 15 minut.
2. Pulpety osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z sałatą, pomidorkami i pokrojoną rzodkiewką.
Placki ziemniaczane z mięsem
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. '
2. Mięso umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć mięso, a gdy się lekko zrumieni, zalej bulionem, dodaj przyprawy i pokrojoną marchewkę. Duś około 90 minut. Podawaj ze śmietaną.
Sałatka z mango
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym.
2. Mięso umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć mięso, a gdy się lekko zrumieni, zalej bulionem, dodaj przyprawy i pokrojoną marchewkę. Duś około 90 minut. Podawaj ze śmietaną
Omlet z groszkiem
Sposób przygotowania
1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz i rozbij dokładnie widelcem. Wrzuć groszek i delikatnie wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temp. 180°C.
3. Omlet podawaj pokrojony w trójkąty, z dodatkiem pomidorów z cebulą, solą i pieprzem, bagietką oraz posiekaną natką pietruszki.
Pyzy z omastą
Sposób przygotowania
1. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonym wrzątku. Zmiel. Resztę zetrzyj na tarce do placków. Odciśnij przez gazę, dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z mąką ziemniaczaną, jajkiem, solą. Połącz.
2. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż, ostudź, dodaj do mięsa. Wsyp bułkę tartą, przyprawy. Wymieszaj.
3. Z ciasta formuj placki, nakładaj farsz mięsny i zawiń w kulki. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę i kiełbasę pokrój, usmaż. Pyzy podawaj z omastą.
Kolacja farmera
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj na parze w skórkach. Ostudź, pokrój. Pieczarki pokrój, usmaż na oleju, zdejmij z patelni. Cebule posiekaj w kostkę, usmaż na oleju.
2. Dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasy. Smaż, mieszając. Przypraw. Dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki. Smaż, mieszając. Podawaj z jajkami sadzonymi.