Reklama

Reklama

Pyszne dania obiadowe

Zadowolą nawet największych głodomorów. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 cebule
  • olej
  • kajzerka
  • opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel, przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Posiekane cebule zrumień, dodaj do mięsa. Bułkę namocz, dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa. Wbij pozostałe jajka. Wymieszaj. 

2. Okrągłą formę z dziurką posmaruj tłuszczem, wyłóż pasma francuskiego ciasta tak, by połowa wystawała poza blachę. Do połowy wypełnij mięsem. Ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa i ciastem. Piecz 1 godzinę 30 minut w temp. 180°C. 

Łódeczki z krewetkami

Składniki

  • 3 twarde pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 opakowania serka śmietankowego
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • cytryna
  • 30 dag krewetek
  • olej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, przekrój, usuń miąższ, pokrój w kształt łódeczek. Serek i chrzan przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie wymieszaj. 

2. Serkiem smaruj łódeczki. Krewetki pokropione sokiem z cytryny obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Układaj po dwie w każdej łódeczce. Dekoruj ćwiartkami cytryny, posyp natką pietruszki. 

Reklama

Szynka z warzywami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta papryki chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek ciemnego sosu
  • sojowego
  • kilka łyżek octu
  • balsamicznego

Składniki - dodatki

  • 4 ziemniaki
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 4 plastry boczku
  • kiełki
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

1. Szynkę umyj, osusz. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Liście laurowe połam, ziele angielskie zmiażdż. Wszystkie przyprawy wymieszaj z sosami i octem, natrzyj mięso, przykryj, odstaw do lodówki na noc. 

2. Wraz z marynatą obsmaż na oleju, włóż do brytfanki posmarowanej tłuszczem, piecz przez godzinę w temp. 180°C. Wokół ułóż ziemniaki, pokrojone pomidory, piecz do miękkości mięsa i warzyw. Fasolkę szparagową ugotuj, zawiń w podsmażony boczek. Porcje szynki posyp kiełkami. 

Muszelki ze szpinakiem

Składniki

  • 50 dag szpinaku
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • szczypta cukru
  • łyżeczka masła
  • 3 plastry szynki
  • 2 jajka
  • makaron duże muszle

1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili włóż szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Duś, aż płyn odparuje. 

2. Szynkę pokrój w drobną kostkę, usmaż na maśle, mieszając. Wbij dwa jajka, mieszaj energicznie, by szybko się usmażyły. Całość dodaj do szpinaku, delikatnie wymieszaj. 

3. Ugotuj makaron. Do każdej muszli wkładaj szpinak z szynką i jajkiem. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje