Pyszne dania obiadowe
Zadowolą nawet największych głodomorów. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Pieczeń rzymska w cieście francuskim
Składniki
- 5 jajek
- 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 cebule
- olej
- kajzerka
- opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel, przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Posiekane cebule zrumień, dodaj do mięsa. Bułkę namocz, dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa. Wbij pozostałe jajka. Wymieszaj. 2. Okrągłą formę z dziurką posmaruj tłuszczem, wyłóż pasma francuskiego ciasta tak, by połowa wystawała poza blachę. Do połowy wypełnij mięsem. Ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa i ciastem. Piecz 1 godzinę 30 minut w temp. 180°C.

Łódeczki z krewetkami
Składniki
- 3 twarde pomidory
- 2 łyżki śmietany
- 2 opakowania serka śmietankowego
- 4 łyżeczki chrzanu
- cytryna
- 30 dag krewetek
- olej
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, przekrój, usuń miąższ, pokrój w kształt łódeczek. Serek i chrzan przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie wymieszaj. 2. Serkiem smaruj łódeczki. Krewetki pokropione sokiem z cytryny obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Układaj po dwie w każdej łódeczce. Dekoruj ćwiartkami cytryny, posyp natką pietruszki.

Szynka z warzywami
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 liście laurowe
- 3 owoce ziela angielskiego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta papryki chilli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
- kilka łyżek ciemnego sosu
- sojowego
- kilka łyżek octu
- balsamicznego
- dodatki
- 4 ziemniaki
- 30 dag fasolki szparagowej
- 4 plastry boczku
- kiełki
- 2 pomidory
Sposób przygotowania
1. Szynkę umyj, osusz. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Liście laurowe połam, ziele angielskie zmiażdż. Wszystkie przyprawy wymieszaj z sosami i octem, natrzyj mięso, przykryj, odstaw do lodówki na noc. 2. Wraz z marynatą obsmaż na oleju, włóż do brytfanki posmarowanej tłuszczem, piecz przez godzinę w temp. 180°C. Wokół ułóż ziemniaki, pokrojone pomidory, piecz do miękkości mięsa i warzyw. Fasolkę szparagową ugotuj, zawiń w podsmażony boczek. Porcje szynki posyp kiełkami.

Muszelki ze szpinakiem
Składniki
- 50 dag szpinaku
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- szczypta cukru
- łyżeczka masła
- 3 plastry szynki
- 2 jajka
- makaron duże muszle
1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili włóż szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Duś, aż płyn odparuje. 2. Szynkę pokrój w drobną kostkę, usmaż na maśle, mieszając. Wbij dwa jajka, mieszaj energicznie, by szybko się usmażyły. Całość dodaj do szpinaku, delikatnie wymieszaj. 3. Ugotuj makaron. Do każdej muszli wkładaj szpinak z szynką i jajkiem.