Pyszne dania obiadowe

Zadowolą nawet największych głodomorów. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Pieczeń z jajkiem
Pieczeń z jajkiem123RF/PICSEL

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Sposób przygotowania

1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel, przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Posiekane cebule zrumień, dodaj do mięsa. Bułkę namocz, dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa. Wbij pozostałe jajka. Wymieszaj. 

2. Okrągłą formę z dziurką posmaruj tłuszczem, wyłóż pasma francuskiego ciasta tak, by połowa wystawała poza blachę. Do połowy wypełnij mięsem. Ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa i ciastem. Piecz 1 godzinę 30 minut w temp. 180°C. 

Łódeczki z krewetkami
Łódeczki z krewetkami123RF/PICSEL

Łódeczki z krewetkami

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, przekrój, usuń miąższ, pokrój w kształt łódeczek. Serek i chrzan przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie wymieszaj. 

2. Serkiem smaruj łódeczki. Krewetki pokropione sokiem z cytryny obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Układaj po dwie w każdej łódeczce. Dekoruj ćwiartkami cytryny, posyp natką pietruszki. 

Pieczeń z warzywami
Pieczeń z warzywami123RF/PICSEL

Szynka z warzywami

Sposób przygotowania

1. Szynkę umyj, osusz. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Liście laurowe połam, ziele angielskie zmiażdż. Wszystkie przyprawy wymieszaj z sosami i octem, natrzyj mięso, przykryj, odstaw do lodówki na noc. 

2. Wraz z marynatą obsmaż na oleju, włóż do brytfanki posmarowanej tłuszczem, piecz przez godzinę w temp. 180°C. Wokół ułóż ziemniaki, pokrojone pomidory, piecz do miękkości mięsa i warzyw. Fasolkę szparagową ugotuj, zawiń w podsmażony boczek. Porcje szynki posyp kiełkami. 

Muszelki ze szpinakiem
Muszelki ze szpinakiem123RF/PICSEL

Muszelki ze szpinakiem

1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili włóż szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Duś, aż płyn odparuje. 

2. Szynkę pokrój w drobną kostkę, usmaż na maśle, mieszając. Wbij dwa jajka, mieszaj energicznie, by szybko się usmażyły. Całość dodaj do szpinaku, delikatnie wymieszaj. 

3. Ugotuj makaron. Do każdej muszli wkładaj szpinak z szynką i jajkiem. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas