Pyszne dania z kurkami
Podpowiadamy, jak przyrządzić te wspaniałe grzyby.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- sól
- 500 g kurek
- 2 zielone cebulki
- 2 małe pomidory
- 70 g bekonu
- 20 g masła
- pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć ziemniaki przez ok. 8 minut. Dodać cebulę. Jajka roztrzepać, doprawić ¼ łyżeczki sol i wlać do ziemniaków. Trzymać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Cebulkę drobno pokroić. Z pomidorów usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki, bekon pokroić w kostkę. Kurki smażyć na maśle, dodać pomidory, cebulę i bekon. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na tortillę.
Makaron z kurkami
Składniki na 4 porcje:
- 500 g świeżych kurek
- pęczek zielonej cebulki
- 100 g bekonu
- 300 g makaronu tagliatelle
- sól
- 3-4 łyżki oleju
- pieprzPrzygotowanie:
Kurki bardzo dokładnie wymyć, większe poprzekrawać. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Bekon pokroić w cienkie paseczki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć bekon, dodać kurki, smażyć razem przez 5 minut. Dodać zieloną cebulkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, wymieszać z kurkami, serwować w głębokich talerzach.
Przysmak z kurczaka z kurkami
Składniki na 1 porcję:
- 150 g filetu z kurczaka
- 2 zielone cebulki
- 1 łyżeczka masła
- 75 g kurek
- sól, pieprz
- szczypta szafranu
- łyżka mielonych migdałów bez skórki
- 100 ml bulionu drobiowego
- 75 g kwaśnej śmietany Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w krążki. Masło roztopić w rondelku i przesmażać na nim mięso przez ok 3 minuty. Dodać kurki i cebulkę, doprawić solą, pieprzem i szafranem i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać mielone migdały, wlać bulion, a następnie wmieszać śmietanę. Jeszcze raz doprawić i podawać.