Pyszne danie

Faszerowana cukinia zapieczona z żółtym serem smakuje doskonale.

Smakuje jak zapiekanka
Smakuje jak zapiekanka 123RF/PICSEL

1. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Z umytych cukinii wykrawamy wzdłuż, np. dużą obieraczką do warzyw, 16 pasków. Resztki cukinii kroimy w niedużą kostkę. 

2. Na patelni rozgrzewamy trzy-cztery łyżki oliwy z oliwek, szklimy cebulę, czosnek, dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Następnie przekładamy pokrojoną cukinię, pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi. Dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. 

3. Mięsem z pomidorami smarujemy paski cukinii i zwijamy. Roladki układamy ścisło w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 30 minut w 200ºC. Możemy podawać na ciepło lub na zimno. 

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas