Pyszne desery na letnie upały
Mimo że w lecie nasz apetyt jest znacznie mniejszy, organizm może domagać się cukru, który spalamy przebywając na słońcu w upalne dni. Czym więc nasycić żołądek i jak dodać sobie energii, gdy na zewnątrz parno, a temperatury nie schodzą poniżej 25 stopni Celsjusza? Podpowiadamy pomysły na pyszne i nietuczące desery, które orzeźwią i pobudzą nasz organizm.
Kawa mrożona z lodami
Mrożona kawa to doskonały deser na upalne dni. Nie tylko orzeźwia, ale i dodaje energii. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników:
* 50 mililitrów mocnego espresso;
* kilku kostek lodu;
* około 250 mililitrów mleka;
* dwóch gałek lodów śmietankowych;
* odrobinę bitej śmietany;
* sosu do udekorowania kawy.
Sposób przygotowania
Do wysokiej szklanki wlewamy espresso, następnie wsypujemy kilka kostek lodu, dodajemy gałkę lodów śmietankowych, zalewamy całość mlekiem, a na koniec dekorujemy bitą śmietaną i polewamy sosem.
Czekolada na zimno
Czekolada na zimno z pewnością zachwyci podniebienia maluchów, ale nie tylko. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Potrzebne składniki
* tabliczka gorzkiej czekolady;
* dwie szklanki mleka;
* szklanka śmietanki 30-procentowej;
* cztery łyżki wody mineralnej;
* łyżeczka cukru;
* kostki lodu;
* bita śmietana.
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem wody mineralnej i cukru. W garnku miksujemy rozpuszczoną czekoladę, mleko oraz śmietankę. Wstawiamy do lodówki, by napój się schłodził. Przed podaniem wrzucamy do szklanki dwie kostki lodu, zalewamy czekoladą i dekorujemy całość bitą śmietaną.
Lekka panna cotta
Kto powiedział, że klasyczny włoski deser panna cotta musi być tuczący? Otóż, możemy śmiało przygotować go nie na bazie słodkiej śmietanki, ale naturalnego jogurtu. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania deseru:
* 400 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
* 100 mililitrów mleka;
* dwie łyżeczki cukru pudru;
* dwie płaskie łyżeczki żelatyny;
* 200 gramów truskawek, jagód lub borówek amerykańskich;
* dwie łyżki cukru;
* migdały w płatkach (do dekoracji).
Sposób przygotowania
Mleko gotujemy w niewielkim rondelku. Po zagotowaniu zdejmujemy go z gazu, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do wystudzonego mleka z żelatyną dodajemy jogurt z cukrem pudrem i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Powstałą mieszaninę przelewamy do pucharków lub kieliszków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus owocowy
Owoce miksujemy z cukrem i niewielką ilością wody. Polewamy sosem zsiadły jogurt z mlekiem. Deser ozdabiamy płatkami migdałowymi.
Koktajl z owoców leśnych
W lecie mamy pod dostatkiem owoców leśnych. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich szereg cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Warto przygotować z nich szybki koktajl, który nie tylko orzeźwi organizm, ale i doda nam energii.
Potrzebne składniki
* 500 gramów owoców leśnych;
* 500 gramów płynnego jogurtu naturalnego;
* dwie szklanki mleka;
* łyżka cukru.
Składniki wystarczy tylko zmiksować i koktajl gotowy!
Sałatka owocowa
Doskonałym deserem na upalne dni jest również sałatka owocowa. Wystarczy, że wybierzemy kilka naszych ulubionych owoców i wymieszamy je ze sobą. Sałatkę można udekorować bitą śmietaną.
Deser z malinami na owsiance
Ta propozycja z pewnością zaciekawi fanów zdrowego odżywiania się. Deser z malinami na owsiance to bogactwo witamin i błonnika. Oto, co będzie potrzebne do jego przygotowania.
Potrzebne składniki (wystarczą na dwie porcje)
* 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
* 300 gramów świeżych, dokładnie umytych malin;
* 200 gramów owsianki.
Sposób przygotowania
W pucharku lub szklance o pojemności około 300 mililitrów umieszczamy dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę płatków owsianych, a następnie zakrywamy powierzchnię owsianki malinami. Tworzymy kilka takich warstw aż do wypełniania szklanki lub pucharka.