Pyszne gołąbki
Nie ma lepszego dania niż gołąbki. Na zrobienie ich poświęcisz sporo czasu, ale przecież taki obiad wystarcza na dwa, trzy dni. Te z naszego przepisu są zdrowsze i smaczniejsze, bo więcej w nich warzyw, a biały ryż zastąpiony został brązowym.
Składniki:
- kapusta biała
- 2 opakowania brązowego ryżu
- szklanka wody
- szklanka mleka
- 1 ugotowana marchewka
- kawałek ugotowanego selera
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 1 ugotowana pietruszka
- ½ kalarepki
- 6 pieczarek
- cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- czosnek
- koperek
- olej
Sposób przygotowania:
Kapustę zamoczyć w bardzo gorącej wodzie, aby liście łatwiej oddzielić. Ryż ugotować w mieszance wody z mlekiem z dodatkiem soli. Ryz ostudzić. Cebule obrać i podsmażyć z papryką, pokrojoną kalarepką, pokrojonym pomidorem, czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Ugotowane warzywa pokroić, dodać zieleninę.
Wymieszać ryż z usmażonymi jarzynami oraz z ugotowanymi, dodać jajka, doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście kapusty, gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu, dodać przyprawy i ½ szklanki wody, piec w bardzo gorącym piekarniku. Podawać z dowolnym sosem.