Pyszne gołąbki

Nie ma lepszego dania niż gołąbki. Na zrobienie ich poświęcisz sporo czasu, ale przecież taki obiad wystarcza na dwa, trzy dni. Te z naszego przepisu są zdrowsze i smaczniejsze, bo więcej w nich warzyw, a biały ryż zastąpiony został brązowym.

Tak zrobione gołąbki smakują wyśmienicie.
Tak zrobione gołąbki smakują wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • kapusta biała
  • 2 opakowania brązowego ryżu
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 1 ugotowana marchewka
  • kawałek ugotowanego selera
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ugotowana pietruszka
  • ½ kalarepki
  • 6 pieczarek
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • koperek
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapustę zamoczyć w bardzo gorącej wodzie, aby liście łatwiej oddzielić. Ryż ugotować w mieszance wody z mlekiem z dodatkiem soli. Ryz ostudzić. Cebule obrać i podsmażyć z papryką, pokrojoną kalarepką, pokrojonym pomidorem, czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Ugotowane warzywa pokroić, dodać zieleninę.

Wymieszać ryż z usmażonymi jarzynami oraz z ugotowanymi, dodać jajka, doprawić do smaku. Zawijać farsz w liście kapusty, gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu, dodać przyprawy i ½ szklanki wody, piec w bardzo gorącym piekarniku. Podawać z dowolnym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas