Pyszne gołąbki

Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszne gołąbki.

Gołąbki smakują wyśmienicie
Gołąbki smakują wyśmienicie 123RF/PICSEL

Kapustę płuczemy, wkładamy do rondla z zagotowaną wcześniej wodą, zostawiamy na 15 minut, potem wyciągamy, studzimy, oddzielamy liście z głowy, jeśli trudno odchodzą, wrzucamy jeszcze na kilka minut do wrzącej wody.

Dwie cebule obieramy i drobno kroimy, jedną podsmażamy na oliwie i dodajemy do ryżu i soczewicy, a drugą podsmażamy wraz z obranymi i pokrojonymi grzybami. Grzyby dusimy przez 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliły. W szklance z 1/3 wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do grzybów, gdy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy, na koniec dodajemy słodką śmietanę i posiekany koperek. Ryż mieszamy z soczewicą, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku.

Na liść nakładamy farsz z soczewicy i ryżu, dokładnie zawijamy u układamy ciasto w żaroodpornym naczyniu, dodajemy ½ szklanki wody, przyprawę warzywną, dusimy w gorącym piekarniku przez 1 godzinę. Podajemy polane sosem z prawdziwków, albo z sosem pomidorowym. 

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas