Pyszne i zdrowe ciasto – bez pieczenia!

Smakowity deser, z mnóstwem składników o dobroczynnym wpływie na nasz organizm, a do tego – tak szybki i prosty w wykonaniu!

Jagielnik
Jagielnikmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Daktyle moczymy 15 minut we wrzątku, następnie siekamy. Migdały mielimy w malakserze. Do zmielonych migdałów dodajemy daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy oraz wodę.

Całą masę blendujemy do czasu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Masą wykładamy spód foremki (ok. 21 cm). Spód wstawiamy do lodówki.

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy napój migdałowy. Do wrzącego napoju dodajemy kaszę oraz orzechy nerkowca. Całość gotujemy na małym ogniu przez minimum 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Całość lekko studzimy.

Ugotowaną kaszę z nerkowcami wrzucamy do malaksera z ostrzami, dodajemy cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól oraz ziarenka wanilii. Po dokładnym zblendowaniu, opcjonalnie możemy dodać rodzynki. Masa powinna być gęsta i szybko tężeć. Masę jaglaną wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Przygotowujemy karmel. Daktyle moczymy we wrzątku przez kilka minut, siekamy i blendujemy z masłem orzechowym oraz ok. 5 łyżkami wody (najlepiej dodawać je sukcesywnie, aby karmel uzyskał pożądaną konsystencję). Gotową masę przekładamy na wierzch naszego sernika, na końcu posypujemy orzechami ziemnymi. Wkładamy na noc (lub kilka godzin) do lodówki. Gotowe - smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas