Pyszne i zdrowe dary jesieni
Owoce i warzywa kuszą nas smakiem, aromatem i intensywnymi kolorami. Sprawdź, co zrobić, by także maluch je polubił i czerpał z nich to, co najlepsze.
Jesienią warzywa i owoce smakują najlepiej. Są dojrzałe, dorodne, bogate w składniki odżywcze. Poznaj smakołyki, które warto zaproponować brzdącowi w pierwszej kolejności i sprawdź, jak można je wykorzystać.
Śliwki (po 7. miesiącu)
Te smaczne owoce zawierają spore ilości błonnika pokarmowego i sorbitolu - cukru o lekkim działaniu przeczyszczającym, dzięki czemu mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. W sezonie warto więc serwować je brzdącom codziennie, np. na deser.
Nasza propozycja: Śliwkowa pianka
W małej ilości wody namocz półtorej łyżeczki żelatyny. Zagotuj pół szklanki soku jabłkowego i dodaj namoczoną żelatynę.
Wymieszaj i wstaw galaretkę do lodówki. Umyj 4 duże śliwki, obierz je, usuń z nich pestki i zmiksuj owoce. Do lekko tężejącej galaretki dodaj świeży mus i pół kubeczka jogurtu naturalnego. Zmiksuj całość na puszystą masę i przełóż do salaterek.
Gruszka (po 6. miesiącu)
Zawiera witaminy A, C i z grupy B, magnez, potas oraz błonnik, który usprawnia procesy trawienne. Maluszek z apetytem zje owoc skrobany łyżeczką, ale możesz mu także przygotować pyszny mus. Nasza propozycja: Mus z gruszki i marchwi
Marchew umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj ją na tarce o małych oczkach i odciśnij sok. Umyj i obierz dojrzałą gruszkę, usuń z niej gniazdo nasienne. Zmiksuj i dodaj sok z marchwi. Wymieszaj.
Dynia (po 5. miesiącu)
Jest nie tylko kolorowa i okazała, ale także bezpieczna dla dzieci, bo rzadko wywołuje alergie. Stanowi świetne źródło beta-karotenu (który m.in. pobudza odporność i jest silnym przeciwutleniaczem), zawiera też inne cenne składniki (np. błonnik oraz witaminę C, z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, potas). Po 3. roku warto zapoznać malca także z pestkami dyni. Można je chrupać zamiast chipsów, dodawać do sałatek i domowych ciastek.
Nasza propozycja: Delikatna zupka dyniowa
Słodkie jabłko umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazdo nasienne, pokrój owoc na kawałki. Umyj dokładnie dynię, odkrój kawałek, obierz go i pokrój warzywo w kostkę. Odłóż trzy czwarte szklanki jego miąższu.
Nalej do garnka pół szklanki wody, zagotuj ją, przełóż dynię i jabłko. Gotuj je, aż będą miękkie. Dodaj oliwę i zmiksuj całość na gładką puszystą masę. Jeśli chcesz, by zupka była bardziej treściwa, możesz ją zagęścić łyżeczką kleiku ryżowego.
Ziemniak (po 5. miesiącu)
To warzywo delikatne w smaku, lekkostrawne, bogate w błonnik, potas oraz witaminy: C, K i z grupy B. Sięgnij po nie, jeśli zastanawiasz się, jakie warzywo podać jako pierwsze podczas rozszerzania diety.
Na początek najlepszy jest ziemniak ugotowany w niewielkiej ilości wody. Jednak więcej wartości odżywczych mają ziemniaki ugotowane na parze, w łupinach lub pieczone. A starszemu brzdącowi, który lubi wyraziste smaki, warto zaproponować sałatkę.
Nasza propozycja: Ziemniaczana impresja (po 2. roku życia)
Ugotuj 3 ziemniaki, obierz je, pokrój w grubsze plastry. Słodko-winne jabłko i 2 nieduże kiszone ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Posiekaj drobno koperek. Przełóż składniki do miski, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj na zimno lub ciepło.
Kabaczek (po 9.-10. miesiącu)
To jedna z odmian dyni o zielonym kolorze. Zawiera beta-karoten oraz witaminę C i z grupy B. Można go dodawać do papek dla niemowląt. Świetnie komponuje się także z rybą.
Nasza rada: Rybka z kabaczkiem (po 3. roku życia)
Filet z ryby morskiej (np. łososia) dopraw odrobiną soli i cytryny. Po 15 minutach wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.
Umytego, obranego kabaczka oczyść z nasion i pokrój (potrzebujesz ok. szklanki miąższu). Obierz i posiekaj pół małej czerwonej cebuli i małą paprykę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie warzywa.
Dopraw oregano, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Na koniec wyjmij rybę z piekarnika i przykryj jarzynką.
Winogrona (po 8. miesiącu)
To słodki i kaloryczny przysmak. W winogronach znajduje się potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, a także witaminy z grupy B, flawonoidy pełniące ważną rolę w profilaktyce wielu chorób (chronią przed miażdżycą) oraz liczne kwasy organiczne wykazujące właściwości moczopędne. Owoce zawierają także spore ilości błonnika, dlatego warto je proponować dzieciom, które często miewają zaparcia.
Maluszkom należy podawać winogrona bez skórki i pestek, lekko rozdrobnione widelczykiem. Kiedy dziecko nauczy się gryźć, zaproponuj mu słodkie winogrona bezpestkowe.
Nasza propozycja: Zupka owocowa (od 12. miesiąca)
Przygotuj szklankę sezonowych owoców np. gruszek, jeżyn, winogron. Obierz je ze skórki i usuń gniazda nasiennie.
Zmiksuj owoce blenderem, a miąższ przetrzyj przez sito. Wlej 3/4 szklanki mleka modyfikowanego przygotowanego według przepisu na opakowaniu i 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Ugotuj drobny makaron (np. gwiazdki).
Przełóż makaron do miseczek i zalej go zupą. Udekoruj danie listkiem melisy.
Orzechy (po 3. roku życia)
Przypisuje im się wiele zalet. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminę E, magnez, potas fosfor, cynk, wykazują także działanie przeciwzapalne (np. przeciwdziałają cukrzycy typu 2).
Jesienią sięgaj po orzechy laskowe i włoskie. Możesz podawać je dziecku w 3. roku życia (o ile maluch nie ma alergii). Najlepiej jeść orzechy w postaci naturalnej, na surowo, choć dodane do różnych potraw smakują znakomicie.
Nasza propozycja: Sałatka z orzechami
Pokrój w kosteczkę 2 plastry sera żółtego i 2 plastry szynki. Umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę pół papryki, pół jabłka i pół gruszki. Kilka orzechów obierz ze skórki i drobno posiekaj. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Do kubeczka wlej łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i pół łyżeczki ketchupu. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku szczyptą cukru. Polej nim sałatkę i posyp ją orzechami startymi na tarce.