Pyszne lody z owoców jagodowych
Polecamy przepis na naturalne lody.
Składniki
Na sześć porcji
- 100 g ulubionych owoców jagodowych
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- sok z ½ cytryny
- 300 g naturalnego jogurtu
- 6 plastikowych foremek na lody
Przygotowanie
Czas przygotowania: 20 minut+ 2 godziny chłodzenia. Jedna sztuka to około 55 kcal, 2 g białka, 2 g tłuszczu, 7 g węglowodanów
1. Owoce ostrożnie myjemy i dobrze osuszamy. W zależności od rodzaju owoców usuwamy listki albo ogonki, duże owoce ewentualnie kroimy na pół.
2. Owoce miksujemy z pozostałymi składnikami, aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie już żadnych grudek.
3. Uzyskaną mieszanką napełniamy plastikowe foremki na lody, zamykamy i ustawiamy w zamrażarce tak, aby się nie przewróciły. Po dwóch godzinach lody są gotowe.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny